Újra kegyetlen kartellvezért fogtak Mexikóban

Mario Armado Ramirez Trevino korábban rendőr volt. Az Egyesült Államokban öt, Mexikóban hárommillió dollár vérdíj volt kitűzve a fejére.

Mexkóban a hadsereg és a haditengerészet közös akciója kererében szombaton elfogták Mario Armado Ramirez Trevinót az Öböl-kartell vezetőjét – jelentették hírügynökségek. Trevino kézre kerítéséről részleteket egyelőre nem tudni, de a hatóságok vasárnap hivatalos bejelentést tesznek az ügyben. A belügyminisztérium egyelőre csak a Twitteren ismerte el, hogy Trevino megvan, az 51 éves férfit a Tamaulipas szövetségi államban lévő Rio Bravóban kapták el.

Az Öböl-kartell a legrégebbi drogkereskedelemben és más bűncselekményekben utazó szervezet Mexikóban. Trevino tavaly szeptemberben lett a vezetője, amikor elődje, Jorge Eduardo Costilla szintén rendőrkézen végezte. Mielőtt pár éve elmerült volna az alvilágban, az X-20 és a „Kopasz” néven ismert Trevino rendőr volt, bűnözőként pedig állítólag ugyanolyan kegyetlen, mint az eleven megégetésekről hírhedt Miguel Angel Trevino Morales, az egyik rivális kartell, a Zetas vezére. Moralest most júliusban kaptak el. Hatósági feltevések szerint Trevinónak volt akkora hatalma, hogy megpróbálja egyesíteni az Öböl- és a Zetas kartellt; az exkommandósokból alakult Zetas 2010-ig a későbbi vetélytárs végrehajtó szárnya volt.

A szombati akcióig az Egyesült Államokban öt, Mexikóban hárommillió dollár vérdíj volt kitűzve Trevino fejére. Az Öböl-kartell az úgynevezett Matamoros folyosón, a texasi Brownsville-től egészen Dél-Amerika szívéig tartó útvonalon ellenőrzi a drogkereskedelmet; azután, hogy Costillát tavaly szeptemberben elkapták, az Öböl-kartell egymással véres harcokat vívó frakcióra szakadt, erőszakot terjesztve a határ texasi oldalán is – írja a CBS. Trevino célja az Öböl-kartell irányítása alatt álló csoportjának és a Zetasnak az egyesítésével éppen az lehetett, hogy végérvényesen úrrá legyen a belvillongásokon.

Morales után Trevino már a második nagy hal, aki az új elnök, Enrique Pena Nieto tavaly decemberben hivatalba lépett. Elődjével, a kartellek ellen 2006-ban harcot hirdető Felipe Calderónnal szemben Nieto egyébként azt ígérte, hogy a vezérek elfogása helyett a hatóságok inkább az utcai erőszak, a lefejezésekkel, csonkításokkal tarkított leszámolási akciók megelőzésére törekszenek majd. Ez nem sikerült: Calderón hivatali ideje alatt a kartellek egymás közti és a hadsereg elleni háborújának hetvenezer halálos áldozata volt, amiióta pedig Nieto az elnök, még hatezren haltak meg.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.