Újra itt az arab tavasz?

A tüntetők szerint semmi sem változott. A tömeg ugyan örömmel fogadta a hírt, hogy Mubarakot életfogytiglanira ítélték, az ünneplés azonban nem tartott sokáig.

Tegnap a törvényszék megállapította, Hoszni Mubarak exelnök és belügyminisztere, Habib al-Adli felelős a tavaly kezdődött felkeléssorozat áldozataiért. A bíró szerint a két vádlott nem akadályozta meg, hogy a biztonsági erők a fegyvertelen tüntetőkre lőjenek. A hírt, hogy Mubarakot és Al-Adlit életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, kitörő örömmel fogadta a kint várakozó tömeg. Az ünneplés azonban nem tartott sokáig, rövid időn belül tüntetéssé fajult. Kiszivárgott ugyanis, hogy Mubarakot, és két fiát, Alaat és Gamalt felmentették a korrupciós vádak alól, az exelnök négy emberét, valamint két helyi biztonsági főnököt pedig szintén minden vád alól tisztáztak.

A tömeg egy idő után el kezdte skandálni a tavaly kirobbant forradalom jelmondatait, többen azt kiabálták, hogy „Le a katonai hatalommal!”, mások pedig a halálos ítéletet követelték. Az utóbbira lett is volna esély, a tüntetők szerint a most hozott ítélet bizonyítja a legjobban, hogy Mubaraknak még mindig jelentős befolyása van, és semmiféle reform nem történt. –Mubarak és Al-Adli büntetést kapott, a segítőik megúszták. Ha Mubarak és Al-Adli fellebbeznek, őket is szabadon engedik majd –jósolta az egyik tüntető. A demonstrációhoz egyébként csatlakozott több közéleti személyiség és futballhuligánok is, a tüntetők állítólag bejelentették, hogy ülősztrájkot terveznek. Többen azóta sem hagyták el a teret.

Az ítélet után Mubarak rosszul lett a helikopteren, és kórházba kellett szállítani. Néhány forrás szerint szívrohamot kapott, de ezt még nem erősítették meg.

Félő, hogy az ítélet –amellyel le akarták zárni a forradalom korszakát – újabb tüntetéssorozathoz vezet majd. A BBC tudósítója szerint a demonstrálók békések voltak, és többeket nem az ítélet, hanem az országban uralkodó általános depresszió és a politikai helyzet vitt ismét a tavalyi forradalom óta szimbolikus Tahrir térre. Az elkeseredést többek között az okozza, hogy az emberek úgy érzik, hiába harcoltak Mubarak rezsimje ellen, az országban ugyanis semmi sem változik. Ennek egyik jele szerintük, hogy az elnökválasztás második fordulójába az iszlamista Muzulmán Testvériség jelöltje és Mubarak egykori miniszterelnöke került be. Mohammed Murszi, a Muzulmán Testvériség jelöltje kampányolásra is felhasználta az alkalmat: szombaton kilátogatott a térre, és bejelentette, ha ő kerül hatalomra, újra bíróság elé állítja Mubarakot. Murszi szerint az egyetlen útja annak, hogy elérjék a céljukat az, ha folytatják a forradalmat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.