Újra háború felé tart a Gázai övezet

Az izraeli légierő hétfő hajnalban és reggel újra támadást mért a Gázai övezetre, válaszul arra, hogy onnan mintegy 240 rakétát lőttek a zsidó állam felé. Négy napja tart a hirig: hétfőn három palesztin, köztük egy fiú halt meg, amivel huszonegyre nőtt az erőszakhullámban életüket vesztő palesztin áldozatok száma.

Az övezetet uraló Hamász palesztin radikális szervezet egyik szóvivője közölte, hogy az izraeli gépek hat hullámban támadtak. Kétszer a Dzsabalíja menekülttábort vették célba, harmincnál több embert - többségükben gyermekeket - megsebesítve. Másik két csapásmérés Gáza városára irányult, ahol ketten sebesültek meg. Támadás érte még az északi Bét-Lahíja és a középső Hán-Júnisz várost is.   

Egy izraeli szóvivő megerősítette a támadások hírét. Állítása szerint egy fegyverraktárt és négy rakéta-indítóállást támadtak a gépek az övezet északi és déli térségében. A hadsereg azt közölte, hogy a Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer legalább 37, Dél-Izraelre kilőtt rakétát hárított el.   

A három évvel ezelőtti háromhetes izraeli offenzíva óta nem volt két nap alatt annyi halálos áldozata a Gázai övezetben az Izrael és a palesztinok közötti fegyveres konfliktusnak, mint pénteken és szombaton: 15 palesztin halt meg palesztin rakétatámadásokra adott izraeli válaszcsapásokban.    

Az első palesztin rakéták miatt indított első izraeli légicsapásokban két palesztin halt meg, köztük Zuheir al-Kaiszi, a Népi Ellenállási Bizottságok nevű fegyveres csoport főtitkára. Tel-avivi bejelentések szerint ezeket a haláleseteket megbosszulandó palesztin fegyveresek csaknem 240 újabb rakétát lőttek ki Izraelre, a rendre válaszul indított izraeli légitámadásokban pedig újabb 11 palesztin halt meg, köztük az al-Kudsz Brigádoknak - az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet katonai szárnyának - tíz tagja.

Az izraeli légierő szombaton újra légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezet déli részén, megölve három palesztin motorost. A vasárnap is folytatódó izraeli légicsapások további három palesztin életét követelték. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő leszögezte: a légicsapások addig folytatódnak, amíg szükség lesz rájuk. A sérültek száma hatvanöt, az ENSZ és az Európai Unió nyugalomra szólította fel a 2008 után újra háború felé sodrodó feleket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.