Újra emlékművet állítanak az elhurcolt kolozsvári zsidóságnak

A városból és környékéről 1944-ben két hét alatt 17 ezer zsidót deportáltak. Csak nagyon kevesen tértek vissza.

Emlékmű készül Kolozsváron a második világháború idején elpusztított zsidóságnak. A város önkormányzata hétfőn, a nemzetközi holokauszt-emléknapon hagyta jóvá a 2014-es beruházások listáját, amelyen a holokauszt-emlékmű is szerepel.

Schwartz Róbert, a kolozsvári zsidó hitközség elnöke a Mediafax hírügynökségnek elmondta, az emlékművet minden bizonnyal a belvárosi Caragiale parkban, a ferences kolostor szomszédságában állítják majd fel, avatását május 26-27-re tervezik. Felmerült korábban több lehetséges helyszín is, az egyik a Horea úti zsinagóga közelében, csakhogy időközben a szóban forgó területet egy magánbefektető megvásárolta.

Az emlékművet Lövith Marc Egon kolozsvári szobrászművész tervei alapján Kolozsi Tibor készíti el. (Az ő irányításával restaurálták a Kolozsvár főterén, 2011-ben újraavatott Mátyás-szoborcsoportot is.)

A holokauszt-emlékhely újbóli létrehozásáról több évig folytak tárgyalások a zsidó hitközség és a kolozsvári városháza között. A két méter magas, gránitlapokkal borított beton emlékmű öt, nonfiguratív elemből áll majd, amelyek együttese a zsidók tömegét jelképezi. Kolozsvárról és környékéről 1944-ben mindössze két hét alatt 17 ezer zsidót hurcoltak el. Csak nagyon kevesen tértek közülük vissza. A túlélők között volt a 2009-ben elhunyt Lövith Marc Egon is. Miután megjárta a türkheimi és a dachaui haláltábort, 1953-ban elvégezte a kolozsvári képzőművészeti egyetemet. Még azelőtt megtervezte a holokauszt-emlékművet, amelyet azonban a kommunista diktatúra nem tűrt meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.