Újra elővették hazánkat Washingtonban

Mindenki számára kiderült: a magyar kormány kevés külföldi támogatója sem angyal, és a kritikusok sem ördögök - nyilatkozta lapunknak Charles Gati, a Johns Hopkins Egyetem professzora, a konferencia egyik vitájának moderátora.

Magyarországgal foglalkozott a Transatlantic Academy amerikai kutatóintézet konferenciasorozatának csütörtöki rendezvénye. A nyugati liberális rend jövője: a magyar eset című, Washingtonban megrendezett konferencián a magyar kormány képviselői és annak kritikusai egyaránt részt vettek. Az intézet honlapja szerint a gazdaságról rendezett beszélgetésen részt vett Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, Bokros Lajos EP-képviselő és Szapáry György, hazánk washingtoni nagykövete. Az alkotmányról rendezett panelben helyet kapott Halmai Gábor alkotmányjogász, aki jelenleg a Princeton Egyetemen végez kutatásokat, Szájer József, Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora, illetve Jakab András alkotmányjogász. A médiáról Koltay András, a médiatanács tagja, illetve Paula Schriefer, a Freedom House jogvédő szervezet egyik alelnöke beszélt.

Charles Gati, a Johns Hopkins Egyetem professzora, aki az egyik panel moderátora volt, lapunknak elmondta: a konferencián barátságos légkör uralkodott. – Voltak differenciák az amerikai résztvevők hozzászólásaiban. Nagy többségük határozott hangnemben elemezte a magyar alkotmányt, a sajtó helyzetét, valamint a kormány külpolitikáját. Ám voltak, akik sokkal megértőbben viszonyultak a magyar helyzethez, legalábbis abból a szempontból, hogy ez kevésbé nemzetközi, mint inkább magyar ügy – mondta Gati. A magyar résztvevők közül csak néhányan viszonyultak hidegen a velük kritikus amerikai résztvevőkhöz. – Talán az a legfontosabb, hogy mindenki számára kiderült: a magyar kormány kevés külföldi támogatója sem angyal, és a kritikusok sem ördögök. Illetve az is kiderült, hogy a magyarok között is vannak megértőbbek, akik, ha nem is örülnek a negatív véleményeknek, de a kritikusokat nem ellenségnek tekintik. Az a stílus, ami jellemzi a mai jobboldali magyar sajtót, abszolút nem volt jelen – foglalta össze Gati.

A konferencia szabályai szerint a hozzászólások névvel nem idézhetők, ám a professzor szerint az egyik hozzászóló említette, hogy miközben a Szabad Európa Rádió magyar adásának újraindításáról semmiféle döntés nincs, a rádiót felügyelő szervezet az ügyet már tárgyalta. (Az adás újraindítását Mark Palmer, az Egyesült Államok egykori budapesti nagykövete és Gati javasolta tavaly decemberben.) Nem tudott részletekkel szolgálni lapunknak Bokros Lajos sem, tekintettel a konferencia „illemszabályaira”. Általánosságban annyit jegyzett meg, hogy hitelmegállapodás nélkül a magyar államadósság nem lesz finanszírozható, ezért a nemzeti érdek azt diktálja, hogy a kormány egyezségre törekedjen az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal.

Charles Gati
Charles Gati szerint a NATO Magyarország számára létkérdés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.