Újra Djukanovics kezében a gyeplő

A Montenegróban tartott parlamenti választáson az eddigi kormányerő az előrejelzéseket is magasan felülmúló, biztos győzelmet aratott vasárnap, ismét abszolút többségre téve szert szert a törvényhozásban. Az 1991 óta hol miniszterelnökként, hol elnökként regnáló Milo Djukanovics további négy évre biztosította hatalmát.

Az Európai Montenegró nevű pártszövetség - amelynek vezető  ereje a Milo Djukanovic miniszterelnök által irányított Szocialisták Demokratikus Pártja – a szavazatok több mint 51 százalékát megszerezve 49-re növelte képviselői számát a 81 tagú parlamentben.

Szakértők szerint tizedszázalékos elmozdulások még lehetnek az eredményben, de azok nem változtatnak a lényegen: az 1991 óta hol miniszterelnökként, hol elnökként országa élén álló Djukanovics még négy évre bebiztosította a hatalmát, sőt azt az eddiginél  kényelmesebben gyakorolhatja. Az előző, 2006-os választás után  ugyanis még csak 41 fős parlamenti többséget tudhatott maga mögött – jelentette Fazekas László, az MTI tudósítója.

Ami az ellenzéki erőket illeti: 15 mandátumot szerzett a  parlamentben a Szocialista Néppárt, nyolcat az Új Szerb Demokrácia  és ötöt a Mozgalom a Változásokért nevű párt. Egy-egy képviselői  helyet szerzett mind a négy albán párt.

A nyilatkozatokból ítélve egyik ellenzéki pártvezető sem  elégedett a választási eredménnyel. Elemzők szerint az ellenzék szétszabdaltságának az árát fizette meg a vasárnapi választáson, mivel több ellenzéki párt nem tudott megbirkózni a 3 százalékos parlamenti küszöbbel.

Djukanovics azt hangoztatta, hogy pártja minden eddiginél meggyőzőbb győzelmet aratott a választáson, és a montenegróiak a biztonságra és a jólétre szavaztak. A régi-új  miniszterelnök gyors kormányalakítást ígért, s fogadkozott, hogy az  új kormány sikerrel fogja vezetni az országot az EU-hoz és NATO-hoz  való csatlakozás felé. Djukanovics megjegyezte, hogy a választók elutasították azt a „meglehetősen neveletlen zsargont”, amellyel az  ellenzék illette pártját, és arra a politikai szintre süllyesztette az ellenzéket, amelyet megérdemel.

Milo Djukanovic
Montenegró lassan örökös kormányfője, Milo Djukanovic a győzelmet ünnepli Podgoricában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.