Újra cián fenyegeti Magyarországot

Magyarországot is fenyegető ökológiai bomba ketyeg az Erdélyi-szigethegységben, ahol a Rosia Poieni melletti zagytározóban lévő savas-ciános víz semlegesítése okoz gondot a helyi hatóságoknak. – Ez készülő gyilkosság – kommentált Traian Basescu román elnök.

Stefan Bardan, Fehér megye prefektusa szerdán a román kormány segítségét kérte, hiszen a zagytározó szennyező vizének  semlegesítésével foglalkozó bukaresti cég július elején egyoldalúan  felbontotta szerződését a román állammal, így a naponta több mint 20  ezer euróba kerülő semlegesítés a helyi hatóságokra hárul.

A Rosia Poieni bánya
bánya, 2009-07-29,

A prefektus a szerdai kormányülésen elmondta, hogy jelenleg még  ellenőrzés alatt áll a helyzet, de a zagytározó valóságos ökológiai  bomba. Mint mondta, körülbelül tíz napig elég az a mészmennyiség,  amit beszereztek a savas víz semlegesítésére.

A prefektus szerint a környezetrehabilitálás a rézbánya  tulajdonosára, az állami tulajdonban lévő abrudbányai Cupruminre hárul azt követően, hogy az Energomineral – amely rézkitermeléssel  és a zagytározó semlegesítésével is foglalkozott – felbontotta a  szerződést a román állammal.

A bukaresti vállalat arra hivatkozva határozott a  szerződésbontásról, hogy a román gazdasági minisztérium nem akarta  újratárgyalni a vállalattal kötött együttműködési megállapodást. A  réz kitermelése nem volt nyereséges, és az Energomineral adósságot  halmozott fel.

A Valea Sesei-i zagytározó savas vize az Aranyos folyóba  kerülhet, amely vízzel látja el a Kolozs megyei Torda (Turda) és  Aranyosgyéres (Campia Turzii) városokat. Egy nagyobb méretű  szennyezés azonban Magyarországot is érintheti, hiszen az Aranyos a  Maros folyóba ömlik.

Az Erdélyi-szigethegységben fennálló környezetszennyezési  veszély Traian Basescu román államfő figyelmét sem kerülte el.  Románia első embere tíz nappal ezelőtt a helyszínre látogatott. "Nem  lehet egy ilyen ökológiai bombán üldögélni. Ez egy készülő gyilkosság" -  mondta az államfő, aki leszögezte, hogy megoldást kell találni a kialakult helyzetre.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.