Újra bemehetnek Keszongba a dél-koreaiak

Karbantartási és egyéb célokból a dél-koreai cégek munkatársai felkereshetik üzemeiket az áprilisban bezárt, azelőtt közösen működtetett keszongi ipari parkban – közölte a két Korea újraegyesítéséért felelős phenjani bizottság.

Észak-Korea ezzel párhuzamosan világossá tette, nem tartja szükségesnek, hogy a szöuli kormánnyal tárgyaljon az újranyitásról. Phenjannak ugyanakkor nincs kifogása, ha az üzletemberekkel együtt az illetékes dél-koreai bizottság tagjai is meglátogatnák az ipari parkot – hangzott el. A 2004-ben, a két ország közti enyhülés időszakában megnyitott Keszongban 123 dél-koreai cég működik, és mintegy 53 ezer észak-koreai alkalmazottat foglalkoztat. Az ő évi összesen 900 millió dolláros fizetésüket közvetlenül nem ők, hanem Phenjan kapja.

Az észak-koreai kísérleti atomrobbantás, az utána következő ENSZ-szankciók és a régióban tartott amerikai–dél-koreai hadgyakorlat keltette feszültség csúcspontján, április elején Phenjan kivonta az észak-koreaiakat a parkból, és egyben megtiltotta a belépést a déli tulajdonosoknak. Néhány tucat dél-koreai még hetekig kitartott a parkban, de május elején valamennyien hazatértek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.