Újra bálozott a szélsőjobb elit

Az osztrák Szabadságpárt mindenkit meghívott, aki számít. Bécsnek több kerületét zárták le, mint az akkori amerikai elnök, George W. Bush 2006-os látogatásakor, de így is kitörtek zavargások.

Szombati hatósági közlések szerint tizennégy embert vettek őrizetbe azokon a tüntetéseken, amelyeket a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) éves társasági eseménye, az ártalmatlanul hangzó Akadémikusok Bálja ellen tartottak Bécsben tegnap este. A bál miatt hatezer ember vonult fel az osztrák fővárosban, és bár kétezer rohamrendőrt vezényeltek ki távol tartani őket a felvonuló szélsőjobboldali elittől, a demonstrációk végül zavargásokba torkollottak. Bécs belvárosa péntek este átmenetileg csatatérré változott: a tüntetők a Hofburgban és a környékén kirakatokat törtek be, üvegeket és köveket dobáltak, aztán összetűztek a kivezényelt biztonságiakkal is. Az összetűzésekben húsz tüntető és a bál öt szervezője sérült meg.

A bál és a várható tüntetés miatt Bécsnek egyébként több kerületét zárták le, mint az akkori amerikai elnök, George W. Bush látogatásakor 2006-ban, az újságírókat pedig nem engedték bemenni a tüntetések helyszíneire.

Az Akadémikusok Bálja a Wiener Korporations-Ball jogutódja. Ezt 1950-es évek óta megrendezték, sokáig az FPÖ-höz közeli egyetemi szervezet, a Bécsi Korporációs Kör (WKR) rendezte, mígnem 2011-ben kitiltották a Hofburgból. Ekkor jelentkezett szervezőként maga a szélsőjobboldali párt, amely egyszerűen átkeresztelte a társasági eseményt, és mint korábban, a hatósági most is engedtek a politikai nyomásnak. Azt mondták, hogy a bált nem tiltják be, az FPÖ a harmadik legnagyobb parlamenti erőként használhatja az egykori császári palotát. A pártnak a 183 fős alsóházban 40, a tartományokat képviselő 62 fős felsőházban négy képviselője ül.

Az FPÖ egyébként mindenkit meghívott Bécsbe, aki ma számít a szélsőjobbon. A mintegy 1500 másik vendég társaságában megjelent többek között Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke, Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője, de – jelentette be Nikolaus Kunrath, az osztrák Zöldek egyik ismert politikusa – ismert holokauszt-tagadókat is könnyedén ki lehetett szúrni a tömegben. A megnyitó beszédet Hans-Christian Strache FPÖ-elnök tartotta.

A szélsőjobb felvonulása évről évre botrány Ausztriában. Most, az Akadémikusok Bálja előtt a nácizmus áldozatainak az egyik érdekvédő szervezete, a Jetzt Zeichen Setzen! nyílt levélben kérte a hatóságokat a társasági esemény betiltására. A levelet hat holokauszt-túlélő írta alá.

Eközben az FPÖ a maga részéről áldozatnak tartja magát. A párt bécsi szervezetének az elnöke, Johann Gudenus kedden kiállt egy sajtótájékoztatóra, és azt találta mondani, a szervezők és a vendégek elleni erőszak nem más, mint a XXI. századi fasizmus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.