Újra tárgyalnak az ukrán válságról

Szerda este Berlinben a német, a francia, az orosz és az ukrán külügyminiszter ült asztalhoz.
A harcok kiújulása a délkelet-ukrajnai válsággócban azt mutatja, hogy továbbra is nagyon veszélyes a helyzet - tette hozzá, rámutatva, hogy a térség lakossága és gazdasága fizeti meg az árát annak, hogy elmarad a minszki megállapodás végrehajtása.

Az előző megbeszélés eredeti témája egy négyoldalú csúcstalálkozó előkészítése volt, amelyre Petro Porosenko ukrán elnök tett javaslatot december végén. Ezúttal viszont azért találkoztak a külügyminiszterek, hogy megpróbálják elejét venni a válság további mélyülésének.

Angela Merkel szerdán azt mondta, nem fűz túl nagy reményeket a megbeszéléshez. A tavaly szeptemberi minszki tűzszüneti megállapodás egyre törékenyebb - tette hozzá a német kancellár Berlinben az azeri elnökkel, Ilham Alijevvel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Moszkvában jelezte, arra törekszik a berlini tanácskozáson, hogy Délkelet-Ukrajnában azonnali tűszünet legyen.

Az orosz vezetés szerint a kijevi hadsereg alakulatai megsértették a minszki megállapodást, és erőteljes tüzérségi támadást indítottak a szakadárok ellen. A kijevi kormány szerint viszont az utóbbi napokban az oroszbarát szakadárok lendültek ismét támadásba az ukrán fegyveres erők állásai és az ellenőrzésük alatt lévő térségbeli települések ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.