Újra nekifeszülnek az atomtárgyalásoknak

Megkezdődött az iráni atomprogramról szóló tárgyalássorozat Bécsben szerdán, szakértők és politikusok dolgoznak a végleges megállapodás szövegén, amelyet június 30-ig kell megalkotniuk.
Irán és a hatok - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország - közötti tárgyalás egyik sarkalatos pontja az ellenőrzés kérdése és az Irán elleni szankciók feloldása.

A megbeszélésen a teheráni főtárgyaló Abbász Aragcsi, iráni külügyminiszter-helyettes, míg az európai Helga Schmid, az EU Külügyi Szolgálatának politikai igazgatója.

A bécsi Coburg palotában kezdődött tárgyalássorozat péntekig tart. A jövő héten külügyminiszterek is csatlakoznak az egyeztetéshez, mindenekelőtt John Kerry amerikai és Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter.

Az még egyelőre nem tisztázott, hogy Kerry a lábtörése után el tud-e utazni a tárgyalás helyszínére, de iráni kollégájának is kímélnie kell magát lumbágója miatt.

Az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint várhatóan a további megbeszélések is az osztrák fővárosban folytatódnak, hiszen túl költséges lenne New Yorkba áttenni az egyeztetéseket.

Irán és a hatok csoportja április 2-án már megállapodott egy keretszerződésben, amely lehetővé teszi egyes iráni polgári célú nukleáris tevékenységek folytatását és azok nemzetközi ellenőrzését az Irán elleni szankciók feloldása fejében

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.