Újra megszavazta az Obamacare visszavonását az amerikai képviselőház

Az amerikai képviselőház kedden a kilátásba helyezett elnöki vétó ellenére 239-186 arányban ismét megszavazta a Barack Obama kormányzásának legnagyobb vívmányaként számon tartott egészségügyi reform visszavonását.
Az egészségügyi biztosításról, szövetségi támogatásról és adózásról is rendelkező, első részleteiben 2010-ben hatályba lépett törvénycsomagnak köszönhetően több millió amerikai lépett be az amerikai egészségbiztosítási rendszerbe. Ted Cruz texasi republikánus szenátor hétfői beterjesztése nyomán a képviselőházhoz hasonlóan republikánus többségű szenátus is szavazni fog a kérdésben.

Az elnöki vétó felülírásához mindkét házban kétharmados szavazattöbbségre lenne szükség. Az Obamacare néven emlegetett törvény részleges vagy teljes visszavonását a képviselőház már több tucatszor megszavazta - idén ez már a második alkalom. A szövetségi alsóház által kedden jóváhagyott törvénytervezet annyiban új, hogy egyben megbíz egy bizottságot egy új egészségügyi jogszabály kidolgozásával.

Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a Legfelsőbb Bíróság egy júniusban esedékes ítéletével megsemmisítő csapást mérhet az Obamacare-re. A per tárgya ezúttal az, hogy vajon jogosultak-e adótámogatásra azok az ügyfelek, akik nem tagállami, hanem szövetségi „tőzsdén" keresztül kötötték meg a biztosításukat.

Az ügy lényege, hogy a biztosítási szerződéseket úgynevezett digitális tőzsdéken lehetett megkötni. Azokban a tagállamokban, amelyek nem nyitottak saját tőzsdét - az 50-ből 37 volt ilyen -, ezt a szerepet a szövetségi állam vállalta magára.

A törvény szövege szerint az adótámogatás azoknak jár, akik az állam által alapított tőzsdén kötötték meg biztosításukat. Az amerikai adóhatóság (IRS) állásfoglalása szerint az adótámogatás attól függetlenül jár az ügyfeleknek, hogy tagállami vagy szövetségi állami szinten szerződtek. Konzervatív csoportok által támogatott felperesek ezt vitatják, és azt állítják, hogy ilyen kedvezmény csakis azoknak jár, akik tagállami tőzsdéken kötötték meg biztosításukat.

Ha a bíróság júniusban a felperesek keresete javára ítél, akkor kis jövedelműek milliói válnak majd jogosulatlanná az adótámogatásra, ami destabilizálhatja, sőt, akár el is buktathatja a törvényt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.