Újra megnyitnak három vasúti átkelőt Horvátország és Magyarország között

Ismét megnyitnak három vasúti átkelőt Horvátország és Magyarország között – jelentette be Vlaho Orepic horvát és Pintér Sándor magyar belügyminiszter hétfőn, Budapesten.

A megállapodás szerint a Murakeresztúr-Kotoriba (Kotor), a Gyékényes-Koprivnica (Kapronca) és a Magyarbóly-Beli Manastir (Pélmonostor) vasúti átkelőt nyitják meg újra hétfőn, ezeket korábban a migránsválság nyomán zárták be – közölték sajtótájékoztatójukon.

Mindkét belügyminiszter úgy vélekedett, hogy a vasúti határátkelők újbóli megnyitása a két ország közötti belügyi kapcsolatok javulását is jelenti.

Vlaho Orepic olyan konstruktív tárgyalásnak nevezte eszmecseréjüket, amely új fejezetet nyit a két ország belügyi kapcsolataiban, és egyben Európa biztonságát is erősítik. Horvátország a migránsválság kezelésében is partnert lát Magyarországban – tette hozzá.

Arról is szólt, hogy a Horvát Köztársaság a schengeni övezethez csatlakozás folyamatában számít Magyarország támogatására, és át akarja venni ezzel kapcsolatos tapasztalatait.

A belügyi együttműködés folytatódhat olyan területeken is, mint az idegenforgalom és az aknamentesítés – mondta Vlaho Orepic.

Pintér Sándor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években szoros együttműködés volt belügyi területen a két ország között. Példaként említette, hogy magyar rendőrök járőröztek adriai üdülőhelyeken, valamint közös járőrszolgálatot teljesítettek magyar és horvát rendőrök a közös határ mentén. Ez az együttműködés bűnügyi területre is kiterjedt – tette hozzá.

Ennek a helyzetnek a fennmaradását akadályozta a migránsválság, ám az ellentétek feloldásában előrehaladtak a tárgyalások nyomán, ezt jelzi, hogy újranyílik hétfőn a három lezárt vasúti határátkelő – mondta Pintér Sándor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.