Újra magyar polgármestere lesz Révkomáromnak

Több kisebb és két nagy meglepetést hoztak a szombati szlovákiai helyhatósági választások, amelyeken országos viszonylatban 48,34 százalékos volt a részvételi arány.

Pozsonyban a két esélyes, Milan Ftácník eddigi főpolgármester és Milan Knazko színész, a bársonyos forradalom egyik néptribunja vetélkedéséből, a nevető harmadik, az 51 éves Ivo Nesrovnal került ki győztesnek, aki függetlenként indult, többek között a Híd támogatásával. A politikus eddig fővárosi képviselőként tevékenykedett, korábban pedig több ismert külföldi cég jogtanácsosa volt.

Ugyancsak borult a papírforma Révkomáromban, ahol Stubendek László 62 éves független jelölt lett a befutó, aki nagy fölénnyel utasította maga mögé Czíria Attilát, a Híd és az MKP közös jelöltjét, valamint Anton Marek jelenlegi polgármestert. A győztes kora ősszel ellenezte a két párt választási koalícióját, ezért ideiglenesen felfüggesztette tagságát a Magyar Közösség Pártjában azért, hogy indulhasson. Nyolc évvel ezelőtt alpolgármesterként tevékenykedett, négy esztendővel ezelőtt pedig az MKP jelöltjeként alulmaradt Anton Marekkel szemben, aki most távozik a posztjáról.

Szombat késő éjjel Stubendek László a Bumm hírportálnak így nyilatkozott: „A végeredmény óriási győzelme városunk lakosságának, hiszen itt a civilek, tehát a polgárok fogtak össze egy pártpaktummal szemben. Már most arra koncentrálok, hogy minél felkészültebben kerüljek a polgármesteri székbe” - közölte Stubendek.

A kisebb dél-szlovákiai meglepetések közé tartozik, hogy Érsekújváron tizenkét évnyi polgármesterkedés után távozik Pischinger Géza, akinek a helyébe Oto Klein helybeli születésű, népszerű operaénekes kerül. Párkányban pedig a rendszerváltás óta polgármesterként tevékenykedő Ján Oravec veszített az 50 éves Eugen Szabó mérnökkel, vállalati menedzserrel szemben.

Érvényesült a papírforma Kassán, ahol Richard Rasi volt egészségügyi miniszter megőrizte a tisztségét, Dunaszerdahelyen újrázott Hájos Zoltán, a Magyar Közösség Pártjának jelöltje is.

Érdekességnek számít, hogy Samuel Lojkovicot választották a Győrhöz közeli kisváros, Nagymegyer első emberévé, aki nyolc évvel ezelőtt már betöltötte ezt a tisztséget, de csúszópénz elfogadása miatt három év börtönbüntetésre ítélték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.