Újra kivizsgálják a bányászjárást

A román legfőbb ügyész érvénytelenített három határozatot. Az ügybe az Emberi Jogok Európai Bírósága is beszáll.

Újrakezdik a büntetőjogi eljárást Romániában az 1990 júniusában lezajlott úgynevezett bányászjárás ügyében. A román legfőbb ügyészség csütörtöki közleménye szerint az intézmény vezetője, Tiberiu Nitu érvénytelenített három, 2009-ből származó ügyészi határozatot, amely a vizsgálatok vádemelés nélküli lezárására vonatkozott.

A legfőbb ügyészség döntése az Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly szeptemberi határozatával függ össze. Akkor a strasbourgi székhelyű bíróság nagykamarája az atrocitások kivizsgálására és kártérítésre kötelezte a román államot két magánszemély és az 1989. december 21 Egyesület beadványára válaszolva.

Romániában az első rendszerváltás utáni választások, 1990. május 20. közeledtével az akkori ellenzék maratoni tüntetéssorozatba kezdett. Két fő követelése volt: az ideiglenes kormány szerepét ellátó Nemzeti Megmentési Front (FSN) ígéretéhez híven maradjon semleges és ne állítson jelölteket, illetve szűnjön meg a média fölötti hatalmi monopólium. Ötvenkét nap után, június 13-án a hatóságok erőszakkal véget vetettek az Egyetem téri megmozdulásnak. A két napon át tartó megtorlásból kivették a részüket a Zsil-völgyi bányászok is, akiket Ion Iliescu államfő hívott Bukarestbe, hogy megtisztítsák a fővárost a „huligánoktól". Az ellenzéki pártok és újságok székházát feldúlta a "Halált az értelmiségre!" és "Mi nem gondolkozunk, hanem dolgozunk" jelszavakkal masírozó bányászsereg. Az erőszakhullámban legalább hat ember életét vesztette, és közel nyolcszázan szereztek súlyos sérüléseket.

Tavaly szeptemberben az EJEB megállapította, hogy a bányászjárás áldozatainak joguk van a hatékony jogorvoslathoz függetlenül attól, hogy mennyi idő telt el az atrocitások óta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.