„Rég volt ilyen nehéz helyzetben az erdélyi magyarság”

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 12. kongresszusának a küldöttei a tanácskozás mottójául választott újratervezés szükségességéről és irányáról vitatkoztak pénteken.

Kelemen megválasztásán túl a kongresszus a tanácskozás mottójául választott újratervezés szükségességéről és irányáról szólt. A politikai vitában felszólalók közül sokan elismerték, hogy bizalomvesztést szenvedett el a szövetség, és változtatnia kell politikáján azért, hogy újraépítse a bizalmi viszonyt az erdélyi magyar közösséggel.

Kovács Péter főtitkár szerint rég volt ilyen nehéz helyzetben az erdélyi magyarság. Arra utalt, hogy 2004 óta nem szavaztak annyian az RMDSZ-re, mint amennyi szavazatot 2014 őszén Klaus Iohannis államelnök kapott a magyaroktól. Hozzátette, a közösség szolgálatát kell a munka középpontjába állítani, több alázat és őszinteség, nagyobb odafigyelés szükséges a bizalom visszaszerzéséhez.

Az újratervezés mottót többen is vitatták, megjegyezvén, hogy a gépkocsik műholdas navigációját ellátó GPS-készülékek akkor adják ki ezt a jelszót, amikor a gépkocsi letért a megfelelő útról.

Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke, szenátusi frakcióvezetője úgy vélte, nem az RMDSZ, hanem a romániai demokrácia tévesztett utat. Ez utóbbi teszi szükségessé a célok és eszközök újragondolását. A politikus szerint ugyanis megrendült a demokráciába és a politikába vetett bizalom a romániai társadalomban, sokan csodára várnak, és a csodavárás könnyen lehet egy autoritárius rezsim előszobája.

Borbély László, a szövetség politikai alelnöke azt hangsúlyozta, az újratervezésnek az eszközöket kell megcéloznia, mert a szövetségnek nem sikerült megfelelően „eladnia a piacon” az eredményeit.

Verestóy Attila szenátor úgy vélte, az RMDSZ 1989 óta építi az autonómiastruktúráit, és az újratervezés által ahhoz az alaphoz kell visszatérni, amelyre évtizedeken át épült a szövetség. Úgy vélte, azt kell célul kitűzni, hogy a 2016-os parlamenti választások után ott legyen az RMDSZ a kormányban.

A kongresszus tapssal jelezte szolidaritását Nagy Zsolttal, az RMDSZ büntetését töltő egykori távközlési miniszterével, aki a börtönből írt levelet a kongresszusnak. Nagy Zsolt többek között azt üzente, hogy nemcsak vállalni kell a munkát a közösségért – amint erről a korábbi kongresszuson beszélt –, hanem kötelező ezt megtenni.

A kongresszuson ezután 577 igen szavazattal tíz ellenszavazat mellett újabb négy évre Kelemen Hunort bízták meg a szövetség vezetésével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.