Újra jön az izraeli Air Force One

Miután Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök arról panaszkodott, hogy a bérelt gépeken a sem a fizikai, sem a kommunikációs védelem nem megfelelő, az izraeli kormány úgy döntött, vesz az államfőnek és a miniszterelnöknek egy repülőt – írja az al-Dzsazíra. A gépet használtan vennék és biztonságos kommunikációs eszközökkel, valamint rakétaelhárítóval szerelnék fel hetven millió dollárért. Teljesen elfogadhatatlan, hogy Izrael legfelsőbb vezetőjét berakják egy fémdobozba – panaszkodott Netanjahu –, ahol kommunikációs célból néhány ablakra ragasztott antennát használhat csak.

Az izraeli miniszterelnök és államfő külföldi útjaik alkalmával eddig bérelt repülőgépeken utaztak, miután az erre szolgáló Boeing 707-est 2001-ben az állam leselejtezte. Ezeken a repülőgépeken azonban nincs mindig állandó műhold kapcsolat, ami főleg a tizenkét órás amerikai utakon okoz nehézséget az izraeli vezetőknek.

A miniszterelnök szerint ráadásul a különgép ráadásul költséghatékonyabb is lenne. Tavaly az adófizetőknek négymillió dollárba került Simoon Peresz elnök és Netanjahu utazásainak a finanszírozása.

Az országban egyébként is az egyik legfelkapottabb témának számít Netanjahu tavalyi londoni útja, mely után háromszázezer dolláros számlát nyújtott át a kabinetnek. A miniszterelnök ebben elszámoltatott egy hálószoba-építést is, melyet az ötórás úton való kényelmes pihenés érdekében építtetett be felesége, Sára és saját maga számára a repülőgépbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.