„Olyan a libamáj, mint a cigaretta”

Legalább az Európai Parlament éttermeiből kitiltaná a libamájat a libatömést ellenző lobbi. Franciaország a gasztronómiai hagyományokra hivatkozva ellentámadásba lendült – és persze a libamájtermelő „nagyhatalom” Magyarország sem a szárnyasok pártján áll.

„A libamájtermelés hatalmas szenvedést okoz a kacsáknak és a libáknak” – írta az Európai Parlament (EP) elnökének címzett levelében Keith Taylor brit zöldpárti képviselő, aki harminchat képviselőtársa aláírását gyűjtötte össze az indítványhoz. Ebben azt sürgetik, hogy a libamájat tiltsák ki a parlament összes (brüsszeli, strasbourgi és luxembourgi) étterméből, hiszen éppen az EU állat-egészségügyi és állatjóléti tudományos bizottsága állapította meg, hogy a kényszeretetés károsítja a madarak egészségét.

„Mindenáron megvédem a libamájat” – idézte a Politico hírportál Elizabeth Morin-Chartier francia néppárti EP-képviselőt, a parlament adminisztratív és pénzügyeiről döntő ötfős testület tagját. A kvesztorok kedden tárgyalnak az esetleges tilalomról, majd továbbítják határozatukat Martin Schulz EP-elnöknek.

A kényszeretetés vitatott módszer
A kényszeretetés vitatott módszer
Bánhalmi János / Archív

„A libamáj is hozzájárul a kontinens kivételes gasztronómiai gazdagságához” – ezzel már Virginie Roziere francia szocialista képviselő érvelt, aki szintén levélben fordult Schulzhoz. Ügyesen arra is hivatkozott, hogy az EU feladata megvédeni a hagyományos európai termékeket, arról nem is szólva, hogy a libamájtermelés uniószerte ötvenezer embernek ad munkát. Roziere megemlítette Magyarországot is, és korántsem véletlenül: a tilalom ellen lobbizó levelet magyar EP-képviselők is aláírták.

„A döntés jelentős magyar siker, különösen azért, mert a libahizlalásban érdekelt államok (Franciaország, Belgium, Spanyolország, Magyarország, Bulgária) kisebbségben vannak az Európai Parlamentben” – örvendezett még 2012-ben Tabajdi Csaba szocialista képviselő, az EP mezőgazdasági bizottságának tagja. Akkor ugyanis néppárti és szocialista képviselők együttes szavazataival sikerült elutasítani a javaslatot, amely az unió állatjóléti stratégiájának részeként betiltotta volna a hízott libamáj forgalmazását. Tabajdi hozzátette, hogy „a szakszerű és kíméletes libatömés az uniós szabályozás értelmében jogszerűen folytatható Magyarországon”. A magyar libamáj nagy részét exportálják, elsősorban Franciaországba.

Népszerű – és drága – ínyencség a libamáj
Népszerű – és drága – ínyencség a libamáj
Thinkstock

„Európa-szerte 320 275-en tiltakoznak a madarak kényszeretetése ellen” – jelentette be a PE-TA nemzetközi állatvédő szervezet, miután ennyi aláírás került a több civil mozgalom által felkarolt petícióra. A libamájtermelés betiltását követelő dokumentumot nemrég az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek is átadták, s ebben is a francia–belga–spanyol–magyar–bolgár ötöst emlegették. (Több EU-tagállamban már most is illegális a libamájbiznisz.)

„Olyan a libamáj, mint a cigaretta: egészségügyi figyelmeztetést kellene feltüntetni rajta, hogy az emberek tudják, mit műveltek szerencsétlen állattal” – közölte a Nagy-Britanniában dolgozó, francia születésű séf, Albert Roux. Saját éttermeiben le is vette az étlapról e népszerű ínyencséget, noha más híres séfek (köztük a saját fia, Michel Roux) továbbra is megörvendeztetik a vendégeket a jól megtömött szárnyas májával. Sokatmondó, hogy a libamáj francia elnevezése, a foie gras szó szerint azt jelenti: zsíros máj. És természetesen zsíros üzlet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.