Újra belép a játékba Basescu

Összeolvad a Traian Basescu exállamfő vezette, jobbközép Népi Mozgalom (PMP) és a szociáldemokrata szakadárokból alakult Szövetség Románia Haladásáért Párt (UNPR). A fúzióról kedden írt alá megállapodást Basescu és Valeriu Steriu UNPR-elnök.

A volt államfő elmondta: megállapodtak abban, hogy a két párt jövő szerdán tartja a fúziót jóváhagyó kongresszusát. Bár Basescu kerülte a beolvadás szót, lényegében ez történik, az új alakulat ugyanis a PMP nevét és szimbólumait viszi tovább. Az jelenlegi UNPR az új párt négy alelnöke közül kettőt nevesíthet.

Basescu emlékeztetett: a múltban nagyon jól együttműködött az UNPR-vel és személyesen Valeriu Steriu pártelnökkel, aki elnöksége idején az államfői hivatal mezőgazdasági bizottságát vezette.

A közös sajtótájékoztatón Steriu azt hangsúlyozta: lehetőséget kínálnak a választóknak, hogy a két nagy párt – a szociáldemokraták (PSD) és a liberálisok (PNL) – mellett másra is szavazhassanak az ősszel esedékes parlamenti választásokon.

Az UNPR-t a Szociáldemokrata Párt listáin parlamenti mandátumot szerzett képviselők alapították 2010-ben. Ez az alakulat biztosította Basescu akkori pártja (Demokrata-liberális Párt – PDL) számára a parlamenti többséget – az RMDSZ-szel együtt –, miután a szociáldemokraták kiléptek a kormányból. A 2012-es választásokon az UNPR politikusai mégis a PSD jelöltjeiként szereztek ismét mandátumot.

Az 51 éves Valeriu Steriu szenátor márciusban vette át a párt vezetését a többszörösen kompromittálódott Gabriel Oprea alapító elnöktől, de az alakulat az ő vezetésével sem erősödött meg annyira, hogy biztosan átlépje az ötszázalékos parlamenti küszöböt. A párt az elmúlt hetekben tárgyalásokat folytatott a PNL-vel is a közös parlamenti szereplésről, de sikertelenül. Pontosabban annyit sikerült elérni, hogy a tárgyalások miatt megromlott a viszony a Szociáldemokrata Párt és a törpepárt között. A PSD „elszívta" az UNPR több parlamenti képviselőjét, ezzel viszont jóformán a jobboldali pártok „karjaiba" taszította Steriut és alakulatát.

A következmények egyike, hogy a PSD egyetlen potenciáis szövetségese a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) marad, ami megnehezíti a párt esélyeit, hogy az őszi választások után kormányra kerüljön. Az 5-6 százalék körüli ALDE mellett a PSD-nek 45 százalék körüli eredményre volna szüksége, ami a lehetetlenséggel határos. Különösen, hogy ezúttal a diaszpóra is szavaz, amely a helyhatósági választásokon nem voksolhatott, és amely elsöprő arányban PSD-ellenes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.