Újra atomtámadással fenyegetőzik Kim Dzsong Un

Az ország atomfegyvereinek teljes készültségbe helyezését rendelte el az észak-koreai vezető.

„Késznek kell lennünk bármely pillanatban bevetnünk az atomrobbanófejeket" – jelentette ki a KCNA észak-koreai központi hírügynökség jelentése szerint egy hadgyakorlaton Kim Dzsong Un . Arról is beszélt, hogy az amerikaiak „háborút és katasztrófát kényszerítenek más országokra, népekre", így Phenjannak „a szuverenitáshoz és az élethez való jog védelmében" növelnie kell nukleáris kapacitását.

Washington azonnal reagált a hírre: mind a védelmi, mind a külügyminisztérium képviselője fölszólította Észak-Koreát, hogy tartózkodjon a feszültséget növelő, provokatív lépésektől, és inkább a nemzetközi elkötelezettségeinek tegyen eleget.

Az észak-koreai nukleáris arzenálról kevés információ áll rendelkezésre. Mint azt a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése írja, az Egyesült Államok továbbra is alacsonyra értékeli az erejét, és szükség esetén kész a megsemmisítésére. A szakértők kételkednek abban, hogy Phenjan képes-e olyan, kisméretű robbanófejet előállítani, amelyet interkontinentális ballisztikus rakétára lehet szerelni – áll a BBC összegzésében.

Phenjan csütörtökön fegyverkísérlettel válaszolt arra, hogy korábbi atomrobbantása és rakétafelbocsátása miatt újabb szankciókat szabott ki rá az ENSZ Biztonsági Tanácsa: alig néhány órával a döntés után rövid hatósugarú rakétákat lőttek ki, amelyek aztán a tengerbe zuhantak.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.