Újjáéledt Havanna és Moszkva kapcsolata

Oroszország és Kuba ismét stratégiai szövetségesek – szentesíti az ezt ünneplő politikusi nyilatkozatokon túl az a 34 szerződés, amelyet az egy héten át Oroszországban tartózkodó Raúl Castro látogatása alatt ír alá a két ország. Bátyja, Fidel eközben visszaköveteli Guantánamót Barack Obamától.

„Megteremtődtek a feltételek ahhoz, hogy stratégiai szintre emeljük kapcsolatainkat” - nyugtázta Dmitrij Medvegyev orosz elnök azt a partnerségi memorandumot, amelyet az egy héten át Moszkvában tárgyaló Raúl Castróval írt alá pénteken - feledtetendő a két egykori szövetséges kötött a Szovjetunió összeomlásakor bekövetkezett ideológiai eltávolodást.

Nem is akárhogyan. A szerdán érkezett kubai államfő látogatására 34 megállapodást készítettek elő. Havanna 20 millió dolláros orosz hitelt nyert infrastruktúrája és energiahálózata fejlesztésére. A három hurrikán által is megtépázott szigetország egy nagyszabású élelmiszersegély keretében 25 ezer tonna gabonát is kap. A múlt nyáron végigsöprő ciklonok teljesen tönkretették a sziget termésének nagy részét.

Dmitrij Medvegyev és Raul Castro
Dmitrij Medvegyev és Raul Castro

Szerződést írtak alá a tudományos-műszaki kapcsolatokról, az oktatásról, a turizmusról és kőolajkutatásról is, nem esett szó azonban a védelmi együttműködésről. - Miért érdekli ez? - kérdezett vissza Igor Szecsin helyettes orosz miniszterelnök, amikor egy újságíró ezt firtatta. Költségkímélő intézkedésként Moszkva 2002-ben zárta be utolsó katonai létesítményét - egy radarbázist - Kubában. Washington szerint a Kreml kémkedésre használta a támaszpontot.

A 25 év után újra Oroszországba látogató Castro történelmi pillanatként ünnepelte a találkozókat. „Régi barátok vagyunk, jó és rossz időkben is ismertük egymást - olyanokban, amikor a legjobban megismered azt, aki közel áll hozzád" - méltatta Castro az újjáéledő szövetséget. A politikus eddig még nem tartott sajtótájékoztatót, programját még az őt kísérő kubai újságírók sem tudják. Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel állítólag hétfőn találkozik.

Amíg a jelenlegi elnök az Urálon túl szövi újra a kapcsolatokat, bátyja, Fidel új levélben szólította fel Barack Obamát, hogy mielőbb szolgáltassa vissza Guantánamo területét. Ha nem teszi, visszaél hatalmával, amelyet egy kis országon gyakorol - figyelmeztetett a visszavonult vezér a Granma pártlapban megjelent „reflexiójában.”

Bár eddig minden „reflexióban” elismerően szólt róla, Fidel ezúttal éles kritikával illette az új amerikai elnök közel-keleti politikáját is. Azzal, hogy Izrael biztonságát tartja szem előtt, „Obama barátunk beleesett a hibába, hogy egyetért a palesztinok legyilkolásával" - olvasható a levélben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.