Ujhelyi és az MSZP diplomáciai offenzívája Kínában

Miközben az Orbán-kormány a keleti nyitás fontosságáról beszél, a szocialista Ujhelyi István sokadik tárgyalássorozatát vezette Kínában. Az elmúlt napokban miniszterekkel, gazdasági és egyetemi vezetőkkel kötött Magyarország számára fontos megállapodásokat.

Újabb többnapos diplomáciai úton Kínában tartózkodott az Országgyűlés szocialista alelnöke, ezalatt többek között vezető egyetemekkel kötött együttműködési megállapodásokat. Ujhelyi István hosszú ideje aktív kapcsolatot ápol az ázsiai ország politikai és gazdasági vezetőivel. Legutóbb három tartomány négy városában tett látogatást a kínai fél meghívásának eleget téve.

Díszvendégként az MSZP-s politikus nyitotta meg például a pekingi szőlészeti expót, majd pedig Tianjin gazdasági övezetének és városának vezetőivel állapodott meg a lehetséges együttműködési keretekről. Három nagy kínai egyetemmel – így a Kína első tíz egyetemébe tartozó tianjini intézménnyel – kötött partnerségi megállapodást, például diákcsereprogramokról a szegedi egyetem Konfucius Intézetével karöltve.

Ujhelyi az elmúlt napokban részt vett a shenzheni innovációs és technológiai high-tech kiállításon is (a szocialista politikus volt az expo díszvendége), ahol hat kínai miniszterrel és miniszterhelyettessel tárgyalt, többek között a magyar innovációs cégek lehetőségeiről.

„Rendkívül fontos és mély tapasztalatokat gyűjtöttem azáltal, hogy engedtek belelátni a belső változásokba. A kínai vezetők megerősítették a Magyarországgal és az MSZP-vel való, jövőbeni stratégiai együttműködési viszonyt” – fogalmazott kérdésünkre Ujhelyi István.





 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.