Ujgur diákokat ítéltek börtönbüntetésre Kínában

Nyolc évig terjedő börtönbüntetésre ítéltek hét, többségében ujgur diákot, mert aktívan közreműködtek a már életfogytiglani börtönbüntetését töltő egyetemi oktató, Ilham Tohti ujgur nyelvű weblapjának készítésében, a bírák szerint uszító tartalmú írások közzétételében – jelentette a Global Times című angol nyelvű kínai napilap Tohti ügyvédjére hivatkozva kedden. 
Valamennyien Tohti tanítványai voltak az elsősorban nemzetiségiek képzéséért felelős pekingi Mincu egyetemen, és szeparatizmusra való felbujtásban találták őket bűnösnek. A diákok közül hatan tartoznak a muszlim ujgur kisebbséghez, míg hetedik társuk ji nemzetiségű.

A Global Times emlékeztetett rá, hogy hárman korábban Tohti ellen vallottak mind a bíróságon, mind a televízióban a velük készült interjúban.

A kínai médiában „ujgur tanárként" emlegetett Ilham Tohti életfogytiglani ítélete nemrégen vált jogerőssé, őt az északnyugat-kínai Hszincsiang szakadár erőinek támogatásában találta bűnösnek a Hszincsiang-Ujgur autonóm terület székvárosának, Urumcsinak a bírósága.

A 45 éves Ilham Tohti hosszú évek óta a muszlim vallású ujgur nemzetiségiek jogaiért kiálló aktivista hírében állt. Az ellene felhozott vád szerint saját honlapján, az Uyghur Online-on a régió függetlenségét támogató nézeteket hirdetett, az egyetemen pedig „szeparatista csoportot" alakított „személyazonosságát elfedve".

Az ügyészek azt állították, hogy lázító és felforgató tevékenységet folytatott, összejátszott a külföldön működő, Hszincsiangnak Kelet-Turkesztán néven önállóságot követelő erőkkel, ezzel súlyosan megsértve a nemzetbiztonságot és a társadalmi stabilitást.

Tohti korábban a Szabad Ázsia Rádiónak úgy fogalmazott: az ujgurok területi autonómiájáért mindig békés eszközökkel küzdött. A kínai televízióban ugyanakkor bemutattak egy tanteremben készült rejtett kamerás felvételt, amelyen állítólag egyebek közt azt mondta, az erőszakos ellenállás nem tekintendő terrorizmusnak.

Az ujgur értelmiségi ügyét világszerte élénk figyelem kísérte, az Egyesült Államok, az Európai Unió és emberjogi szervezetek többször is a férfi szabadon engedését követelték kilenc hónapos fogva tartása időszakában.

Kínában az elmúlt hónapokban több, helyenként több tucat halálos áldozatot követelő terrorcselekményeket követtek el, amelyekért a hatóságok szerint Hszincsiangban, de az ország más területein is ujgur szakadárok, vallási szélsőségesek és felbujtóik a felelősek. A térségben százakat ítéltek el szeparatizmus szítása, zavargások szervezése, etnikai gyűlöletkeltés, illegális fegyvertartás és -gyártás, valamint szélsőséges vallási tanokat népszerűsítő vagy terrorizmussal összefüggő videók terjesztése miatt.

Legutóbb hétfőn ítéltek nyolc embert halálra két Urumcsiban elkövetett súlyos merényletben való részvételük miatt.

A régió hosszú ideje a han kínaiak és a muszlim vallású ujgur őslakosok közötti feszültség és a fel-fellángoló erőszak színhelye. Az ujgurok elnyomással vádolják a kínai hatóságokat, míg Peking és a helyi vezetés cáfolja, hogy hátrányosan megkülönböztetné az ujgurokat, és azt állítja, hogy a külföldről támogatott szakadárok, szélsőséges vallási befolyás alatt álló terroristák erőszakcselekményekkel törekednek megingatni a társadalmi stabilitást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.