Újévkor nyitnak az első coloradói coffee shopok

Állítólag vannak már olyan turistairodák, amelyek az amerikai szövetségi állam fővárosába, Denverbe szerveznek csoportokat a marihuána ígéretével,

Coloradóban január elsején nyithatnak az első coffee-shopok, vagyis azok az üzletek, ahol nem csak orvosi céllal, hanem pustzta élvezetből, rekreációs céllal is lehet legálisan marihuánás cigarettát szívni. Állítólag vannak már olyan turistairodák, amelyek az amerikai szövetségi állam fővárosába, Denverbe szerveznek csoportokat a könnyű drog ígéretével, így a város az Egyesült Államok Amszterdamjává válhat.

A nyitáshoz a visszaszámlálás lényegében már 2012 novemberében elkezdődött, amikor népszavazáson két államban, Coloradóban és Washingtonban a két állam lakóinak a többsége a korábban már bevezetett gyógyászati célú használat engedélyezése után a marihuána rekreációs fogyasztásának a legalizálása mellett döntött, miközben ez utóbbit egyelőre tiltja a szövetségi drogtörvénye. Augusztusban az Obama-kormányzat mindazonáltal gyakorlatilag áldását adta arra, hogy a két állam a helyi népszavazásnak megfelelően kísérletezzen a legalizálással. A törvényi ellentmondás egyébként Hollandiában is fennáll, ahol a marihuána fogyasztása engedélyezett, de a növényt termeszteni illegális. „Valójában Colorado állam az első, ahol legalizálták a marihuána termesztését, nagybani értékesítése és az eladását. Ez áttörés” – nyilatkozta Mike Elliot a coloradói Medical Marijuana Industry Group szóvivője. A coloradói törvény szerint az állam lakói  egy alkalommal csak egy uncia (31 gramm) marihuánát vásárolhatnak, és otthon hat tő marihuánát termeszthetnek. Az alsó vásárlói korhatár 21 év, és a gépkocsivezetők esetében az alkohol hasonlóan szigorúan szabályozták, hogy a vérükben mennyi cannabis lehet. Ez milliliterenként maximum öt nanogram. A más államokból érkezők csak egynegyed unciányi marihuánát várásolhatnak.

A coloradói törvényhozás 25 százalékos adót rótt ki a rekreációs célzatú marihunás cigarettákra, párhuzamosan az ígérettel , hogy az első 40 millió dollárnyi aóbevételből iskolaépítéseket finanszíroznak majd. Bewcslések szerint a marihuánából kezdetben évi 67 millió dollár adójövedelemre lehet számíthatnak.

A világon Uruguay az első ország, ahol a parlament mindkét háza után nemrég már José Mujica államfő is jóváhagyta  a marihuana legalizálásáról szóló törvényt. Ennek értelmében a növényt termeszteni is lehet – igaz, korlátozott mennyiségben – az állam  pedig felvásárolja és értékesíti a drogot, szintén csak személyenként adott mennyiségben. A rendszer életbeléptetéséig még néhány hónap hátra van. Mujica a törvényt indokolva annak a reményének adott hangot, hogy ily módon tudnak majd küzdeni az illegális drogcsempészet, a bűnözésellen. Mint ismert, a nyugati földrészen legtöbb gyilkosság éppen a kábítószer-csempészet útvonalán, Hondurasban történik, ahol idén 100 ezer lakosra 86 erőszakos haláleset jutott. A hétvége hírei között említhető az is, hogy a mexikói Michoacán államban ismét közszemlére, fontos közúton tettek ki öt lefejezett holttestet – Mexikóban így üzennek egymásnak a terület ellenőrzéséért vetélkedő bandák és kartellek.

A Reuters jelentette, hogy Coloradóban eddig 348 különféle engedélyt adtak ki a marihuanával kapcsolatban, január elsejével viszont egyelpőre csak 14 eladóhely nyithat ki, közülük nyolc Denverben. A coffee shopok nagy rohamra számíthatnak. Egyikük, a Dank Colorado tulajdonosa, Justin Jones azt mondta, arra számít, hogy olyan a helyiség előtt olyan sor kígyózik majd, mintha egy Pink Floyd-koncert jegyeiért. Jonesnak egyébként van már gyakorlata, gyógyászati célra ugyanis már négy éve árulhat marihuána alapú termékeket. Széles termékskálával készül a nyitásra: lesz mariháana alapú keksz és cukorkákat is árul majd, noha a legkelendőbb nyilvánvalóan a cigerettára lesz.

Washington állam ehhez képest még késésben van. Ott várhatóan majd csak tavasszal nyithatnak ki az első coffee shopok.

Kalifornia volt egyébként az első az USA-ban, még 1996-ban, amely engedélyezte a maruhuána gyógyászati célú fogyasztását, amely ma már húsz államban legális dolog. A Gallup októberi felmérése első ízben mutatta ki, hogy a megkérdezett amerikaiak többsége, 58 százaléka támogatja a rekreációs célú fogyasztás engedélyezését is. Így elképzelhető, hogy a legközelebbi választásokkal egyidőben több államban is tartanak majd népszavazást.

A New York Times egyébként néhány napja riportban számolt be arról, hogy az utóbbi időben már több mint száz család költözött át beteg kisgyerekekkel a „marihuána-barát” Coloradóba, ahol többségében közösségben élnek. Nem kábítószerélvező szülőkről van szó, hanem a kisgyerekeikről, akiknek súlyos agyi zavarai, napi akár többszöri rohamai az idegorvosok szerint egy marihuánából előállított olaj fogyasztásával enyhíthetők, ha egyelőre nem is bizonyított még, hogy meggyógyulnak tőle.

 

Marihuánás cigarettát sodornak Denverben. Nagy rohamra számítanak
A participant rolls a marijuana filled blunt at the 4/20 marijuana holiday in Civic Center Park in downtown Denver April 20, 2013. Thousands of marijuana enthusiasts gathered in Denver on Saturday for an annual weekend celebration of cannabis, the first such assemblage since Colorado voters legalized the recreational use of pot last fall. REUTERS/Rick Wilking (UNITED STATES - Tags: HEALTH SOCIETY POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.