Újabb vádak az elítélt Timosenko ellen

Offshore hálózatának léte önmagában nem bizonyítja az adócsalás tényét, de a nyomozóhatóság szerint a közeljövőben elegendő bizonyíték gyűlik majd össze az újabb vádemeléshez.

Felújította hat éve lezárt, adómegkerüléssel kapcsolatos vádjait az ukrán adóhatóság az októberben első fokon hét év börtönbüntetésre ítélt Julija Timosenkóval szemben. Eszerint Ukrajna exkormányfője  165 millió dollár állami vagyont rejtett el az adóhatóság elől, és további 47 millió dollár adót „spórolt meg” offshore cégeken keresztül a kilencvenes évek második felében.

Ekkor Timosenko az általa létrehozott Ukrajna Egységes Energetikai Rendszerei (JeESZU) céget vezette. A vállalat az ukrajnai ipari felhasználóknak szállított orosz földgázt, monopolhelyzetet élvezve. Mindezt – a kijevi kormányt 1996-97-ben vezető Pavel Lazarenko segítségével – megfejelte egy 200 millió dolláros állami garanciavállalással az orosz Gazprommal szemben. A JeESZU a gázból származó bevételt egy offshore cégnek továbbította, amely nem küldte meg a pénzt az orosz félnek. (Ezt az ukrán állami garanciavállalással a háta mögött tehette meg. Egy 2001-es kijevi vád szerint Timosenko 80 millió dollárt utalt át Lazarenkónak egy svájci bankszámlára. A vádat később ejtették, Timosenko pedig másfél hónapot töltött előzetesben.)

Igaz, Timosenko Ciprustól a brit Virgin-szigeteken át a Man-szigetig húzódó offshore hálózatának léte önmagában nem bizonyítja az adócsalás tényét, de az Ukrán Adóhatóság Nyomozati Főigazgatósága szerint a közeljövőben elegendő bizonyíték gyűlik majd össze az újabb vádemeléshez. A JeESZU 90-es évekbeli szerepe az Egyesült Államoknak is szemet szúrt: a pénzmosásért Kaliforniában kilenc évre elítélt Lazarenko irataiban is szerepelt a cég és Timosenko neve. Ám a 2006-ban hozott ítélet már nem tesz róla említést. Washington többször jelezte: Timosenko bűnrészessége nem merült fel.

Moszkvában 2001-ben és 2004-ben – a végül a narancsos forradalommal zárult elnökválasztás küszöbén – emeltek vádat Timosenko ellen. Eszerint kenőpénzzel jutott építőiparai anyagok szállításáról szóló 450 millió dolláros megbízáshoz az orosz védelmi minisztériumtól, amellyel a JeESZU kötött szerződést. A vádat elévülésre hivatkozva ejtették 2005 végén. Igaz, az év folyamán, Timosenko első kormányfősége alatt, egy hivatalos moszkvai útját meghiúsította az oroszországi őrizetbevétel lehetősége.

Timosenkót októberben első fokon hét év börtönre és 190 millió dollár kár megtérítésére kötelezte a kijevi bíróság. Az ítélet szerint túllépte hatáskörét, amikor ukrajna számára előnytelen gázszerződést kötött Oroszországgal. Az ítéletet Brüsszel és Washington is politikainak minősítette, és hasonlóan nyilatkozott Moszkva is, egyértelművé téve: nem kívánja felülvizsgálni a szerződés feltételeit az új – erős leegyszerűsítéssel egyébként Moszkva-barátnak mondott – ukrán vezetéssel, élén Viktor Janukovics államfővel.

A jelenleg őrizetben lévő Timosenko gerincfájdalmakkal fekszik a fogdában, ahol az intézet szerint megfelelő orvosi ellátásban részesül. Ügyvédje szerint azonban mielőbb kórházba kell szállítani az 51 éves politikust.

Timosenko a börtön ablakában
Ukrainian ex-prime minister Yulia Tymoshenko is seen through a prison window in Kiev November 4, 2011. Tymoshenko, in a dramatic plea from her prison cell, urged the European Union on Wednesday to go ahead with a planned association agreement with Ukraine regardless of her fate. REUTERS/Inna Sokolovska (UKRAINE - Tags: CRIME LAW POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.