Újabb vádak a balkáni szervkereskedelmi ügyben

A szóban forgó tisztségviselők állítólag Alush Gashi volt egészségügyi miniszter és Shaip Muja, a miniszterelnök volt egészségügyi tanácsadója. Az ügy az utóbbi évek egyik legismertebb szervkereskedelmi botránya a Balkánon.

Az Európai Unió koszovói ügyésze újabb vádakat terjesztett be abban a bűnügyben, amelyben hét koszovóit vádolnak egy illegális szervkereskedelmi hálózat működtetésével. Az új pontok között szerepel, hogy a fő vádlottak kikérték magas rangú pristinai kormányzati tisztségviselők véleményét a bűnszövetkezet által tervezett szervátültetésekről. Az ügy az utóbbi évek egyik legismertebb szervkereskedelmi botránya a Balkánon.

A vádlottakat - köztük Ilir Rrecaj volt egészségügy-minisztériumi tisztségviselőt - azzal vádolják, hogy az illegális szervkereskedelemből egymillió dollár hasznot húztak 2008-2009-ben. Mind a hét vádlott tagadja bűnösségét. Jonathan Ratel ügyész új vádjai szerint a bűnszervezet tagjai rossz anyagi körülmények között élő donorokat - köztük törököket, oroszokat - vettek rá arra, hogy bocsássák rendelkezésre a veséjüket. A szervekért akár 100 ezer dollárt is elkértek olyan ügyfeleiktől - köztük izraeliektől, kanadaiaktól, németektől -, akiknek szüksége volt átültetésre.

„Ezek a tervek, előkészületek magukba foglaltak több konzultációt és találkozót a koszovói kormány több magas rangú tisztségviselőjével” - olvasható a kibővített vádiratban. A szóban forgó tisztségviselők Alush Gashi akkori egészségügyi miniszter és Shaip Muja, Hashim Thaci miniszterelnök volt egészségügyi tanácsadója a dokumentum szerint, de egyik tisztségviselő sem áll vád alatt. Muja korábban tanúvallomást tett a bűnügyben, és azt állította, hogy ismeri a vádlottakat, de nem tudott a szervkereskedelmi hálózatról. Neve szerepel egy olyan jelentésben is, amelyet egy európai szenátor írt, és amely szerint Thaci volt a vezetője egy olyan bűnbandának, amely meggyilkolt szerb foglyokat, és szerveiket eladta a nemzetközi piacon. Thaci és Muja is tagadják ezeket a vádakat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.