Újabb uránlelőhelyekkel erősít Irán

Újabb uránlelőhelyeket találtak és 16 új atomerőművet építenek, jelentette be az Iráni Atomenergia Szervezet pár nappal a vitatott atomprogramjáról szóló megbeszélések előtt.

Az IRNA hírügynökség az Iráni Atomenergia Szervezetet (AEOI) idézve közölte, hogy az északi és déli tengerparti területeken újabb lelőhelyeket találtak. Ráadásul az előzetes becslésekhez képest háromszor több urán lehet a föld alatt, ezzel 4400 tonnára növekedtek Irán uránkészletei.

A hírt egyelőre független forrás nem erősítette meg. A nyugati szakértők korábban úgy kalkuláltak, hogy Irán forrásai hamarosan kimerülnek, a mostani bejelentés azonban megváltoztathatja a tárgyalások hangnemét is. Irán valószínűleg azért jelentette be most a felfedezést, mert azt remélik, hogy a keddi kazahsztáni tárgyalásokon az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország előtt nagyobb erőt tud majd felmutatni.

A diplomaták egyébként azt jósolják, hogy a hat nagyhatalom – akik azzal gyanúsítják Iránt, hogy atomfegyvert készít - a szankciók enyhítését ajánlja majd fel Teheránnak, hogy visszafogja az urándúsítást, írja a Reuters.

Az IRNA azt is közölte, hogy Irán kiválasztott 16 helyszínt az ország különböző részein - a Kaszpi-tenger, a Perzsa-öböl és az Ománi-öböl partvidékén, a délnyugati Huzisztán tartományban és az ország északnyugati részében -, ahol egy tizenöt éves energetikai program keretében atomerőműveket építenek majd. Az AEOI közleménye alapján ezek kiválasztásában a földrengésveszély mérlegelése mellett szerepet játszottak az ellenséges légicsapásokkal szembeni védhetőség szempontjai is.

Az erőműépítések részét képezik az iszlám köztáraság hosszú távú áramtermelési programjának, amely szerint húsz nagy erőmű megépítésére lenne szüksége az országnak ahhoz, hogy kielégíthesse a következő másfél évtized elektromosenergia-igényeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.