Újabb szankciók Irán ellen

Az iráni atomprogram megítélését illető nézeteltérések miatt az ENSZ BT-n belül Nagy-Britannia és az Egyesült Államok önállóan léptet életbe Iránnal szemben újabb szankciókat.

– A cél az Iránra nehezedő nyomás növelése – nyilatkozta Hillary Clinton az újabb szankciók bejelentésekor. Az amerikai külügyminiszter reményei szerint más országok is csatlakoznak a kezdeményezéshez. Nagy-Britannia korábban már jelezte, hogy megszakítja minden pénzügyi kapcsolatát az iráni bankszektor egészével. Ilyen típusú intézkedést először léptetett életbe a szigetország – tudatta a BBC. Kanada már korábban bejelentette, hogy leállítja azon eszközök Iránba irányuló exportját, amelyek a gáz- és olajipari szektor számára szükségesek. Az amerikai külügyminiszer kijelentette, hogy a szankciók elsősorban Iránnak ezt az ágazatát fogják sújtani. Ugyanakkor Barack Obama amerikai elnök rendelkezésével ellentétben egyelőre nem éri szankció az Iráni Központi Bankot, amely Irán napi kétmillió hordós olajexportjának pénzügyeit bonyolítja le. Washington így akarja elkerülni, hogy a szankciók hírére kontrollálatlanul megugorjon az olaj világpiaci ára.

A szankcióknak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi jelentése adot újabb lendületet. Eszerint Irán polgári célú atomprogramja leple alatt továbbra is nukleáris fegyver előállításán dolgozik. Irán tagadja a vádakat, amelyeket szerinte korábban már tételesen megcáfolt. Fenntartásai vannak a jelentéssel szemben Oroszországnak és Kínának is. Épp kettejük ellenállása miatt nem tudott az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat elfogadni a perzsa állammal szemben. Moszkva korábban jelezte: a NAÜ jelentése nem tartalmaz újabb információkat, és noha Teherán kétségtelenül nem adott egyértelműen megnyugtató válaszokat az atomprogrammal kapcsolatban felmerült aggodalmakra, azokat nem szankciókkal, hanem a tárgyalások felújításával kellene kikényszeríteni. Az orosz külügyminiszer, Szergej Lavrov korábbi nyilatkozata szerint "beláthatatlan következményekkel járó óriási hiba lenne" a vitatott iráni objektumok elleni katonai csapás is, amelyről Izrael, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok mind gyakrabban beszél.

– Az újabb szankciók ellentétesek a nemzetközi joggal, ezért elfogadhatatlanok – közölte az orosz külügyminisztérium szóvivője kedden. Alekszandr Lukasevics szerint ezek csak a felszültség növelését eredményezik, és elzárják az utat a tárgyalásos rendezés előtt.

A szankciók hírére az iráni olajipari miniszter helyettese, Abdulhuszein Bajad úgy reagált: a rendelkezés ellenére Irán folytatja az EU-ba irányuló olajexportot. Ugyanakkor Franciaország kilátásba helyezte a pénzügyi együttműködés és az iráni olajimport felfüggesztését. Hasonlóan nyilatkozott az új olasz külügyminiszter, Giulio Terzi is – közölte a Reuters.

A szankciók életbe léptetése ellen tiltakozott az Amerikai Iráni Nemzeti Tanács is. Az iráni ellenzékiek szerint a szigorítás csak az átlagembereket és az ellenzék hátországát jelentő középosztályt sújtja, és megkönnyíti az iráni rezsim hatalmának fenntartását.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.