Újabb sokkoló leleplezések várhatók Snowdentől

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) a megfigyelt személyek levelezőlistáit is begyűjti, állítja a The Washington Post az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok alapján.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) levelező- és ismerősi listákat is gyűjt, felhasználva a megfigyelt személyek üzenetküldő programját és közösségi oldalon szereplő profilját – jelentette hétfőn a The Washington Post internetes kiadása. A napilap becslése szerint ez évente akár 250 millió listát is érinthet, miután 2012-ben volt olyan nap, amikor az ügynökség 444 ezer levelezőlistát gyűjtött be személyes Yahoo-fiókokból, 82 ezret Facebook-profilokból, 33 ezret Gmail-fiókokból, 22 ezret pedig más szolgáltatók ügyfeleitől. Mint az MTI írta, a WP értesülését meg nem nevezett, magas rangú hírszerzési tisztségviselőktől kapta, illetve olyan dokumentumokat átnézve tudta meg, amelyeket Edward Snowden, az NSA volt szerződéses alkalmazottja fedett fel.

Edward Snowden plakátról figyelmeztet
Edward Snowden plakátról figyelmeztet (fent)

A levelezőlisták elemzésével az NSA fel tudja térképezni a megfigyeltek teljes kapcsolatrendszerét. Ráadásul ezek a webszolgáltatóktól származó listák nemcsak a levelezések vagy üzenetváltások adatait tartalmazzák, hanem a partnerekhez rendelt telefonszámokat, e-mail és postacímeket, valamint egyéb személyes információkat is. Miközben az NSA vezetése rendre arra hivatkozik, hogy a megfigyelések a terrorizmus és a kábítószer-csempészet ellen irányulnak, becslések szerint amerikaiak millióinak listáit, azaz kapcsolathálózatát is begyűjtötték.

Glenn Greenwald, a brit The Guardian lap brazíliai tudósítója – aki a The Washington Posttal egy időben, még júniusban hozta nyilvánosságra Snowden leleplezéseit az NSA megfigyelési tevékenységéről – a hétvégén újabb fejleményeket ígért. A Rióban rendezett nemzetközi oknyomozó újságíró konferencián hétfőn azt mondta, hogy „további sokkoló történetek” szerepelnek az iratokban, például Franciaország és Spanyolország érintettsége az NSA kémtevékenységében.  

A hétvégén Dilma Rousseff brazil elnök megismételte, hogy mindent elkövetnek egy biztonságosan titkosított e-mail rendszer kiépítésére. Brazília tiltakozott eddig a leghatározottabban az NSA kémkedése ellen, miután a Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokból kiderült, hogy a brazil elnök telefonjait, magánlevelezését, miként az állami olajtársaságét is követték. Rousseff le is mondta októberben esedékes washingtoni látogatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.