Újabb prágai késleltetés

Az euroszkeptikus cseh szenátorok további kiegészítő beadvánnyal igyekeznek hátráltatni az alkotmánybíróságnak a lisszaboni szerződéssel kapcsolatos döntését, Jan Fischer Brüsszelben puhatolózott.

A cseh szenátorok egy csoportja úgy döntött, hogy még ezen a héten további kiegészítő kérdéseket csatol ahhoz a beadványhoz, amelyet szeptember 29-én nyújtottak be a brnói székhelyű alkotmánybírósághoz. A Václav Klaus híveiként ismert euroszkeptikus honatyák akkor arra kértek választ a taláros testülettől, hogy a lisszaboni szerződés nem sérti-e Csehország szuverenitását és az alaptörvényét.

Most pedig a Római Szerződéssel, valamint ennek a dokumentumnak a lisszaboni módosításával kapcsolatban ismétlik meg ugyanazt a kérdésüket. Tomás Jirsa szenátor a Respekt prágai hetilapnak adott nyilatkozatában elismerte, hogy obstrukciót alkalmaznak, mert szeretnék legalább jövő tavaszig megakadályozni az uniós szerződés csehországi ratifikálását. - Ekkor ugyanis Nagy-Britanniában választásokat tartanak, amelyek győztesei minden bizonnyal a konzervatívok lesznek. David Cameron, a vezetőjük megigérte, hogy ha addig nem lép életbe a lisszaboni szerződés, akkor népszavazást ír ki az ügyben, s az angolok többsége minden bizonnyal elutasítja a tervezetet. Erről egyébként tudtommal az euroszkeptikus pártvezető nemrég levélben tájékoztatta a cseh államfőt - közölte a prágai képviselő.

Lapunk megkeresésére Tomás Langásek a cseh Alkotmánybíróság titkára elmondta, hogy az újabb beadvány nyilván késleltetni fogja a testület döntését. Eddig azt tervezték, hogy az ügyben az első nyilvános tárgyalást október végén tartják, a határozat kihirdetését pedig novemberre valószínűsítették, ám ezeket az időpontokat a legújabb fejlemények miatt aligha tudják tartani - közölte.

Ladislav Jakl, a cseh elnöki iroda vezetője közölte, hogy Václav Klaus továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az uniós tagországok egyértelműen szavatolják: az Európai Unió Alapvető Jogok Chartájának nem lehet visszamenőleges hatálya, amely alapján kétségbe lehetne vonni a Benes-dekrétumok törvényességét. Prágai internetes portálok értesülései szerint Jan Fischer tegnap Brüsszelben José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének felvetette az úgynevezett ír változat megismétlésének lehetőségét, amelynek az lenne a lényege, hogy az államfő feltételét az uniós csúcstalálkozón elfogadnák, majd mellékelnék Horvátország csatlakozási szerződéséhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.