Újabb plágiumbotrány Németországban

Újabb áldozatokat szed Németországban a plágiumbotrány. Ezúttal Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök lányának, Veronika Sassnak kellett visszaadnia a jogi doktori címét, miután bebizonyosodott: a disszertációja nagy részét egyszerűen kimásolta mások munkáiból.

Karl Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter lemondása és plágiumbotránya miatt a prominens politikusok (sőt, azok családtagjai) is számíthatnak az internetes közösség ellenőrzésére. A VroniPlagWiki honlapon futtatják le a disszertációkat, és gyorsan kiderül, hogy a művek hány százaléka származik valójában a szerzőtől.

Sass esetében kínosan egyértelmű volt a helyzet. A konstanzi egyetem azonnal vissza is vonta a címet. Egy jogásznő felháborodva panaszolta a Spiegel Online-nak: 25 oldalt szó szerint kimásolt az ő tanulmányából, anélkül, hogy a forrást megemlítette volna. De kínos percekre számíthat a liberális párti Silvana Koch-Mehrin is, az ő doktoriját egyelőre vizsgálják: ha itt is bebizonyosodik, hogy „lopkodás” történt, akkor az egyetem megvonhatja a tudományos címet az Európai Parlament alelnökétől is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.