Újabb orosz atomtengeralattjáró baleset, húsz halott

A tűzoltórendszer okozta a Nyerpa (K-152) típusú orosz tengeralattjárón húsz ember halálát, köztük több polgári szakemberét. Tisztázatlan, miért nem használták az áldozatok a légzőkészülékeiket.

Huszan haltak meg egy orosz atomhajtóműves tengeralattjárót ért balesetben. A Nyerpa (K-152) típusú tengeralattjáró a Japán-tengerre tesztelésre úszott ki szombaton. Hivatalosan csak az év végén került volna a Csendes óceáni flotta kötelékébe. Ezzel is magyarázható, hogy az áldozatok közül tizenhét fő a Komszomolszk-na-Amure városban működő katonai hajógyár polgári szakembere volt. Igor Digalo, az orosz haditengerészet parancsnoka elrendelte, hogy a tengeralattjáró fusson be egy kikötőbe. Egy hadihajó sietett a vízi jármű segítségére, és fedélzetére vette a sebesülteket.

A balesetet az egyelőre ismeretlen okból működésbe lépő tűzoltórendszer okozta, amely - tűz híján vélhetően vészjelzés nélkül - oxigén kiszorítására szolgáló freongázt fecskendezett be a tengeralattjáró zárt egységébe, ahol több mint negyven fő tartózkodott. (Összesen 208 fő, ebből 81 katona volt a tengeralattjárón, bár rendszerszerű használat esetén 73 fős legénységgel számolnak.)

Egyelőre kérdés, hogy az áldozatok miért nem használták az előírás szerint övükre erősített életmentő légzőkészülékeket. Dmitrij Medvegyev orosz elnök utasította Jurij Csajka legfőbb ügyészt a körülmények kivizsgálására.

Az orosz haditengerészet főparancsnokának helyettese vasárnapi nyilatkozata szerint a tengeralattjáró reaktora sértetlen maradt. A tengeralattjáró saját erőből a Vlagyivosztok közeli bázisra úszott, ahol a balesetet okozó hibát elhárították. Igor Digalo állításait azonban a japán kormány elégtelennek találva részletesebb beszámolót követelt.

A baleset, a Kurszk 118 áldozatot követelő tragédiája óta a legsúlyosabb. A tervek Nyerpa tengeralattjárót 2009 második felétől az indiai haditengerészet is lízingelne, öt év alatt 650 millió dollárt fizetve.

A flottának helyet adó Primorje körzet 100 ezer rubeles (1 rubel kb. 7,5 forint) összeget fizet ki az áldozatok családjának.

Az NTV orosz hírtelevízió TV-képernyőről készített felvételén a NERPA (Project 971 Shchuka-B) orosz atommeghajtású tengeralattjáró látható egy tengeralattjáró-bázison Vlagyivosztok közelében 2008. november 9-én
Az NTV orosz hírtelevízió TV-képernyőről készített felvételén a NERPA (Project 971 Shchuka-B) orosz atommeghajtású tengeralattjáró látható egy tengeralattjáró-bázison Vlagyivosztok közelében 2008. november 9-én
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.