Újabb öngyilkos merénylet Pakisztánban

Öngyilkos merénylő robbantott csütörtök este Pakisztán északnyugati részén, az afgán határ közelében. Legalább 18 ember életét vesztette, többségük rendőr volt.

A rendőrség tájékoztatása szerint a merénylő napnyugta után gyalogosan közelített meg egy ellenőrző posztot Torkham városban, majd felrobbantotta önmagát.

A helyszínen éppen akkor gyűltek össze a rendőrök, hogy a ramadán előírásainak megfelelően az egész napi böjtölés után elfogyasszák napi étküket. A merényletben több tucatnyian sebesültek meg, és attól tartanak, hogy a halottak száma még tovább növekedhet.

Ebben a térségben Torkham a legnagyobb határátkelő, itt halad át az afganisztáni NATO-erők utánpótlás-szállítmányainak legjelentősebb része, naponta mintegy 300 konvoj. A déli Karacsi kikötővárosból a  pesavári elosztó központon keresztül jut el Torkhamig, majd Afganisztánba az amerikai és a NATO-katonák élelmiszer- és üzemanyag-szükségletének, valamint egyéb logisztikai javaknak legalább a háromnegyede.

Az utóbbi két év alatt példátlan merényletsorozat érte Pakisztánt, több mint kétezer ember vesztette életét. A támadások többségét az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló pakisztáni tálibok hajtották végre, s bár általában a biztonsági  erők ellen próbálnak fellépni, a merényletek sok polgári személy  életét is kioltották.

A csütörtöki torkhami merénylet előtt pár órával egy pilóta  nélküli amerikai repülőgép két rakétát lőtt ki az ugyancsak Pakisztán északnyugati részén fekvő Dél-Vazirisztánra, Kaniguram település egyik házára. A rakétatámadásban legalább négy iszlamista harcos halt meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.