Ismét menekülteket mentettek Lampedusánál

Közel háromszáz menekültet mentettek ki kedden az olasz tengerészek Lampedusa partjainak közelében. Szicília kormányzója szükségállapotot hirdetett.

Az egyik, nyolcvan menekültet szállító hajó hatvan mérföldre volt a szigettől, a másik 45 mérföldre közelítette meg a partokat, és éppen süllyedt a rajta lévő 210 emberrel, amikor a tengerészek felfedezték. A közel háromszáz bajba jutott menekültet egy nappal azután mentették ki, hogy Olaszország bejelentette, a parti őrség fokozottabban járőrözik majd a sziget környékén. A most kimentett embereket Lampedusára vitték. Eközben Szicília kormányzója a menekültáradat miatt szükségállapotot hirdetett, írja a BBC.

Olaszország korábban már többször kérte az Európai Unió segítségét az olasz partokat elérő menekültek miatt. Hétfőn Mario Mauro olasz védelmi miniszter bejelentette, hogy Olaszország a mostaninál háromszor nagyobb erővel szeretne jelen lenni a Földközi-tengeren. Jelenleg a parti őrség és a határőrség hajóin kívül a haditengerészet három hajója vesz részt a menekültek mentésében, az ő munkájukat segíti négy helikopter, illetve kérhetik két, éjjellátó eszközökkel felszerelt repülő segítségét is.

Az ENSZ menekültügyi hivatalának szóvivője szerint Olaszország fejleszteni szeretné menekültbefogadási képességeit, és nyolcezerről tizenhatezerre emelnék a befogadható menekültek számát. A szervezet számításai szerint csak idén 32 ezer ember érkezett Olaszországba és Máltára.

Múlt hét pénteken legalább 33-an meghaltak, amikor egy menekülteket szállító hajó felborult Málta és Lampedusa között. Az utóbbi évek legtöbb áldozatát követelő hajószerencsétlenség október 3-án történt, a vízből 364 holttestet emeltek ki. Lampedusa szigetén nem volt elég hely, ezért a főként Eritreából és Szomáliából érkező áldozatokat a szicíliai Agrigento és a közeli települések temetőiben temették el. A temetésüket az olasz állam fedezte, de több helyen magánszemélyek vállalták az áldozatok sírhelyének kifizetését. Hétfőn az első százötven halottat búcsúztatták, kedden a többieket hantolták el.

A temetőkben a koporsókat az agrigentói szeminárium papnövendékei vitték a vállukon. A helyi érsekség hangsúlyozta, hogy a többségében ismeretlen vallású áldozatokat nem részesítették temetési szertartásban, de imát mondtak el felettük. Néhány azonosított áldozatnak jelen voltak a rokonai is, akiknek egy része Afrikából érkezett, más családtagjaik pedig Európa északi országaiból, ahol már korábban letelepedtek. Hozzájuk igyekeztek a Lampedusánál felgyulladt és elsüllyedt hajón utazó illegális bevándorlók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.