Újabb magyarellenes feliratok Szlovákiában

Szlovákiában sem csitulnak az indulatok a múlt szombati DAC Dunaszerdahely – Slovan Bratislava élvonalbeli labdarúgó mérkőzésen történt rendőrattak és más botrányos jelenetek után.

Hunokat a gázkamrába! Magyarokat a Dunába! Ez a falra mázolt felirat fogadta péntek reggel az érsekújvári Czuczor Gergely Magyar Tannyelvű Általános iskolába tartó gyermekeket, szüleiket és a pedagógusokat. Novák Mónika igazgatónő közölte, hogy a kölcsönös toleranciáról ismert városban eddig nem történtek nemzetiségi indíttatású erőszakos cselekmények vagy provokációk. Elmondta azt is, hogy a rendőrség feljelentése után azonnal helyszínelést tartott és megkezdte a nyomozást ismeretlen tettesek ellen.

Csütörtökön a dél-szlovákiai Nyitrához közeli két faluban, Nagycétényben és Nyitracsehiben mázolták be a helységnévtáblák magyar, Dunaszerdahelyen pedig a szlovák részét. Nyitracsehiben a buszmegálló falára a Halál a magyarokra! szöveget mázolták.

Magyarellenes provokáció történt péntekre virradóra a vajdasági Temerinben is; ismeretlenek több házra nagy fekete betűkkel a magyarokat halállal fenyegető feliratokat mázoltak. Az Újvidékhez közeli település főutcájának magyarok lakta házain kívül hasonló feliratok (Madjari Smrt, Smrt Madjarima, Madjarima Smrt) kerültek az Apolló kisvendéglőre, s a Szerbiai Keresztény Közösség nevű kisegyház központjának kapujára is. Miután a helyszínelő rendőrök eltávoztak, a polgárok több helyen is hozzáláttak az uszító feliratok eltüntetéséhez.

Csorba Béla, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége körzeti szervezetének elnöke szerint ez volt az utóbbi hónapok legsúlyosabb magyarellenes provokációja Temerinben. Azt jelzi, hogy a soviniszta indulatok bármelyik pillanatban életre kelhetnek mindaddig, amíg az elkövetőkkel az államhatalmi szervek kesztyűs kézzel bánnak - mondta.

(NOL/MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.