Újabb kivégzés Indiában

Felakasztották azt a kasmíri férfit, akit a 2001-es, indiai parlament elleni támadás előkészítésével vádoltak.

Mohammed Afzal Guru 2002 óta várt a halálos ítélet végrehajtására, ami most meg is történt, miután legutóbbi kegyelmi kérvényét elutasították. A férfi mindvégig tagadta, hogy részt vett volna a 14 halálos áldozatot követelő támadás előkészítésében.

Az öt fegyveres 2001. december 13-án rohamozta meg a delhi parlament épületét, és kilenc embert – köztük nyolc rendőrt – megöltek, mielőtt a biztonsági erők lelőtték volna őket. India akkor az állítólag Pakisztán támogatta Dzsais-i-Mohamed (Mohamed Hadserege) nevű szervezetet gyanúsította. Pakisztán tagadta a vádakat, de a két ország között elmérgesedett a helyzet, és mindkét fél felsorakoztatta katonáit a határ mellett.

A merénylet miatt két férfit ítéltek halálra: a most kivégzett egykori gyümölcsárust a fegyverek beszerzésében találták bűnösnek, a másik férfi büntetését pedig még korábban tíz év börtönre mérsékelték. Rajtuk kívül másik két férfit is megvádoltak, de őket bizonyíték híján elengedték.

A hatóságok Kasmírban megsokszorozták a biztonsági készültséget, írja a BBC. Több száz rendőrt és katonát vezényeltek a kasmíri városokba, illetve kijárási tilalmat rendeltek el, és blokkolták az internetes közösségi oldalakat, a kivégzés hírének elterjedése után ugyanis zavargások törtek ki.

Indiában ritkán hajtják végre a halálos ítéleteket. 2004 óta Afzal Guru volt a második, novemberben ugyanis kivégezték a 2008-as mumbai merénylet egyetlen túlélő támadóját, Mohammed Adzsmal Kaszabot. Többen úgy vélik, hogy politikai okai voltak az ítéleteket végrehajtásának: a kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus párt már a közelgő választásokra készül, és a kivégzésekkel csak az ellenzék kritikáját akarja hatástalanítani, mely szerint a kormánypárt kesztyűs kézzel bánnak a fegyveres terroristákkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.