Újabb kínzásokra derült fény Észak-Koreában

Az Amnesty International (AI) sürgeti Észak-Koreát, hogy zárasson be két fogolytábort, amelyben az emberi jogi szervezet szerint mindennaposak a kínzások és a kivégzések.

Az AI ma nyilvánosságra hozott egy műholdfelvételt, amelyen jól látszanak az említett – Kwalinsko 15 és 16 számú – fogolytáborok, ahol egy volt tisztviselő szerint a fogvatartottakat arra kényszerítik, hogy megássák a saját sírjukat, és a nőknek gyakran nyoma veszik, miután „kiszolgálták” az ott dolgozókat.

A Mr. Lee álnévre hallgató, egykoron a Kwalinsko 16-ban biztonsági munkatársként dolgozó férfi a szervezettel folytatott interjúk során elmondta, hogy gyakran látta, amint az őrök fojtogatták és halálra verték a rabokat.

– Miután a [nők] „kiszolgálták” az ott dolgozókat, az életükkel fizettek, mert a titok nem hagyhatta el a fogolytábor falait – mondta Mr. Lee.

Az AI ma nyilvánosságra hozott jelentésének szerzője, Rajiv Narayan szerint Észak-Korea a 2001 óta hatalmon lévő Kim Dzsong Un alatt is folyamatosan megsérti az emberi jogokat.

 – A rabokat anélkül küldik a fogolytáborokba, hogy vád alá helyezték volna őket, vagy bíróság előtt feleltek volna tetteikért, ami gyakran abban merül ki, hogy ismernek olyat, aki kegyvesztetté vált a vezetés szemében – írja az AI munkatársa. A szervezet becslése szerint Észak-Korea-szerte több százezer embert tartanak fogva hasonló táborokban.

A BBC szerint a szervezet átadta a legfrissebb bizonyítékokat az ENSZ nyomozóbizottságának, amely már vizsgálja az Észak-Koreában történő emberi jogi eseteket. 

Kim Dzsong-Un újévi köszöntőt mond az észak-koreai hírügynökség által közzétett hivatalos fotón
North Korean leader Kim Jong-un delivers a New Year address in Pyongyang in this picture released by the North's official KCNA news agency on January 1, 2013. REUTERS/KCNA (NORTH KOREA - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.