Újabb halasztás a Tóásó-perben

Újra elnapolták Bolíviában az úgynevezett terrorizmus pert, amelyben érintett a magyar állampolgár Tóásó Előd is.

A Santa Cruzba áthelyezett szóbeli ítélethozatali szakaszt ezúttal is egy orvosi igazolással a tárgyalásról hiányzó vádlott miatt halasztották el március 4-ig. A Deber napilap a pénteki ülésről beszámolva ugyanakkor azt is jelezte, hogy a belügyminisztérium képviseletében a vádat képviselő Paola Barriga Machicao kifogást emelt, hogy a bíróság engedélyezte négy Santa Cruz-i vádlottnak is, hogy a csütörtök éjszakát nem a palmasolai börtönben, hanem családja körében tölthesse. Ezért a vád kezdeményezte, hogy a helyszínt Santa Cruzból helyezzék át más helyszínre.

A per vádlottainak döntő többsége Santa Cruz-i lakos, hiszen a vád alapja eleve az, hogy az autonómiára törekvő tartomány külföldi zsoldosokat hívott be. A bolíviai rendőrség különleges akciócsoportja 2009. április 16-án csapott le a tartományi főváros Las Americas szállodájában a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo csoportjára. A kommandósok két személyt, Tóásó Elődöt és a bolíviai horvát Mario Tadicot hagyták életben.

Minthogy a történteket eleve Santa Cruzban kell rekonstruálni, döntött úgy a közelmúltban Sixto Ferenandez bíró, hogy a dél-bolíviai Tarijából ide teszik át a tárgyalást. A 3500 méter magasan fekvő La Pazban, majd az 1800 méteren lévő Tarijában is rendre hiányoztak néhányan a házi őrizetesek közül egészségügyi okokra hivatkozva. A  nyomozást a kezdetektől vezető Marcelo Soza ügyész kifogásolta a tárgyalás helyszíneként Santa Cruzt, mondván ott élete nincs biztonságban, rendre kap fenyegető üzeneteket. Legutóbbi nyilatkozatában mindazonáltal azt mondta, hogy az immár több minta fél éve húzódó szóbeli ítélethozatali szakaszt két-három hónap alatt végül be lehet fejezni a vádlottak elítélésével. A védőügyvédek szerint viszont a vádnak nincsenek megfelelő bizonyítékai. Sőt mint az egykori koronatanú, Rózsáék volt alkalmi gépkocsivezetője, Villa Vargas, alias El Viejo (az Öreg) pénteken újra megismételte, valójában a titkosszolgálatok kerestek kapcsolatot Rózsa Flores Eduradóval. Ezúttal is azt állította, hogy őt fenyegetésekkel bírták rá, hogy kikre tegyen terhelő vallomást.

A mostani újabb tíz napos halasztásra az előzetesüket börtönben töltő foglyokat, így Tóásó Elődöt is, újra visszaszállították Santa Cruzból eredeti börtöneikbe. Tóásót, Mario Tadicot és több mást Santa-Cruz-i gyanúsítottat is La Pazba vitték vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.