Újabb halálos ítéletek a hszincsiangi zavargások miatt

Újabb öt embert ítéltek halálra Kínában a Hszincsiang-Ujgur autonóm területen a júliusi etnikai zavargásokban elkövetett bűncselekmények miatt - áll a területi kormányzat csütörtökön kiadott közleményében.

A két különböző bírósági perben hozott ítéletekről egyelőre nem közöltek többet, csak annyit, hogy rendkívül súlyos bűncselekmények elkövetőiről van szó.

A héten lefolytatott öt tárgyaláson összesen 22 ember ügyében hoztak ítéletet, nyolc személyt életfogytig tartó börtönre, öt embert halálra ítéltek, de esetükben azt két évre felfüggesztették, ami általában ugyancsak életfogytig tartó szabadságvesztést jelent. Négy embert tíz, vagy annál hosszabb ideig tartó börtönbüntetést kapott.

A zavargások július 5-én törtek ki Urumcsi (Urumqi) több pontján az ujgur nemzetiségű és a han kínaiak között, miután Dél-Kínában hanok megöltek két ujgur férfit, akiről elterjedt, hogy megerőszakolt egy han nőt. A zavargásoknak 197 halálos áldozata volt, zömmel han kínaiak. A randalírozók több mint 300 üzletet és 1300-nál több járművet gyújtottak föl, illetve rongáltak meg.

A kínai hatóságok a zavargásokat követően szigorú büntetést ígértek a bűnösöknek, akiknek egy részét még mindig keresik. A legfrissebb bírósági jelentést megelőzően gyilkosságok, rablás, fosztogatás, gyújtogatás miatt már 17 halálos ítélet született és kilenc ember kivégzéséről adtak hírt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.