Nem rettentek meg a szomáliai kalózok

Új kereskedelmi hajót kerítettek hatalmukba kalózok Szomália partjai közelében. Később rátámadtak egy libériai zászló alatt közlekedő teherszállítóra is. A kalózok annak ellenére kezdenek vérszemet kapni, hogy az ellenük indított akciókban több társuk is meghalt.

Az első hírek szerint Saint Vincent-i zászló alatt közlekedő, Irene E.M. nevű görög teherhajót aznap pirkadat előtt foglalták el fegyveres kalózok. A 22 fős legénységnek nem esett bántódása. Egyelőre nem tudni, hogy a legénység tagjai milyen állampolgárságúak.

Később kalózok heves tűz alá vettek kedden egy libériai zászló alatt közlekedő teherhajót az Afrika szarva környéki vizeken – közölték NATO-tisztségviselők. Körülbelül tíz tengeri rabló három csónakkal közelítette meg a csaknem 22 ezer tonnás Safmarine Asia nevű hajót, majd automata fegyverekből és vállról indítható rakétákkal támadták meg azt. Esetleges áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés – mondta Stephen Gresmak NATO-tiszt. A kalózok annak ellenére kezdenek vérszemet kapni, hogy az ellenük indított akciókban több társuk is meghalt.

A kalóztámadásokat két nappal azután hajtották végre, hogy amerikai katonák lelőttek három szomáliai kalózt, akik fogva tartották egy teherhajó amerikai kapitányát. A szomáliai tengeri rablók ezután bosszúval fenyegetőztek, és egyes elemzők attól tartanak, hogy az utóbbi napok túszszabadító akciói után – amelyekben összesen öt kalózt öltek meg – elharapózhat az erőszak az afrikai ország partjai előtt.

A kalózkodás jól jövedelmező üzletágnak számít az Afrika szarván fekvő Szomáliában, amelynek Mohammed Sziad Barre diktátor hatalmának megdöntése, 1991 óta nincs központi kormánya. A tengeri rablóbandák az Indiai-óceánon és az Ádeni-öblön át haladó kereskedelmi hajók tucatjainak elrablásával több millió dollár váltságdíjat zsebeltek be. A kalózok jelenleg mintegy 260 túszt tartanak fogva váltságdíjat követelve, 17 hajót rejtegetnek, közül hatot nemrég raboltak el.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.