Újabb gyújtogató támadások Athénban

Tucatnyi gyújtópalackos támadást követtek el hétfőn, majd keddre virradóra kisebb csoportok motorosan, illetve gyalogosan Athénban és Szalonikiben. A Reuters értesülése szerint az utóbbi északi nagyvárosban két miniszter-helyettes és négy politikus irodájára is dobtak Molotov-koktélokat.

A rendőrség közlése szerint, Konstantinos Gioulekas belügyminiszter és Ioannis Ioannidis kulturális miniszterhelyettesek szaloniki irodái a támadás idején üresek voltak, így személyi sérülés nem történt, s az okozott kár sem jelentős

Keddre virradóan öt bankot – köztük a Proton Bank, az Eurobank és a Bank of Cyprus fiókját –, egy postát, a pakisztáni nagykövetség egyik személygépkocsiját, valamint több további járművet vettek célba a  támadók Molotov-koktélokkal és gázpalackokból kialakított  gyújtóbombákkal a görög fővárosban. A helyi média jelentése szerint kigyulladt egy jachtokat kiállító szalon, ahol legalább húsz hajó összeégett.

Két hete házilag készült bomba robbant a görög kormányzópárt egyik képviselőjének athéni irodájánál, a múlt héten pedig Pireusz kikötőjében volt hasonló merénylet, számos épület megrongálódott, de személyi sérülés nem történt.

Görögországban a rendőrség a helyi anarchistáknak cselekedetének  tulajdonítja az ilyen támadásokat, amelyek elkövetéséért a  felelősséget kisebb, tiszavirág-életű csoportok vállalják – írta az MTI.

Mint emlékezetes, a múlt év végén hetekig tartó súlyos zavargások robbantak ki Görögország több városában is azután, hogy  december 6-án egy rendőr Athénban agyonlőtt egy tüntető 15 éves fiút. Costas Karamanlis miniszterelnöknek a törvényhozásban minimális többséggel rendelkező konzervatív kormányára azóta is nagy nyomás nehezedik a gazdasági megszorító intézkedések és a fiatalság körében fokozódó munkanélküliség miatt.

Megrongálódott csomagokathéni Postán 2009. március 31-én
Megrongálódott csomagokathéni Postán 2009. március 31-én
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.