Újabb gyanúsított a moszkvai ingatlanügyben

Hamisítással vádolja az ügyészség a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt értékesítési igazgatóját. A hatóság szerint az ő közreműködésével juthatott a Diamond Air off shore cég 23 millió dollár helyett 21 millióért a magyar Kereskedelmi kirendeltség (Kerki) moszkvai épületéhez.

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtöki közleményében közölte, hogy kihallgatta Császy Zsoltot a Kerki vitatott értékesítési ügyében. Az ügyészség szerint az MNV volt értékesítési igazgatójával a hatóság " 1 rendbeli bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének, valamint 1 rendbeli magánokirat-hamisítás vétségének a megalapozott gyanúját" közölte.

A magyar állam legnagyobb külföldi ingatlanától hivatalosan 2008-ban vált meg, 21,6 millió dollárért. A 17 ezer négyzetméteres ingatlanról tárgyalások már 2005-től folytak a magyar és az orosz fél között, ahogy arról lapunk 2006 folyamán többször hírt adott. A zárt tenderen a luxemburgi bejegyzésű Diamond Air győzött, amely az orosz Rosszimuscsesztvónak adta tovább az ingatlant, az orosz vidékfejlesztési minisztérium számára. (A vételár hatszorosáért, ami miatt az orosz ügyészség is vizsgálódik, túlságosan magasnak ítélve az összeget.). Az épület jelenleg sincs használatban.

Császy azonban nem az első, akit az ügy kapcsán kihallgattak. Februárban rövid időre őrizetbe vették a volt moszkvai magyar nagykövetet, Székely Árpádot, a Külügyminisztérium korábbi közigazgatási államtitkárát, Fekszi Mártát és az MNV Zrt. korábbi vezérigazgatóját, Tátrai Miklóst is, akiket akkor gyanúsítottként kihallgattak. A moszkvai ingatlanok négyzetméterárai alapján 11 milliárd forintra becsült, ám 3,5 milliárdért eladott épület ügylete körül a hűtlen kezelés gyanúja merült fel. (Igaz, a Kerki hasznos területe jóval kisebb, mint 17 ezer négyzetméter, ráadásul a telek, amelyen áll, nem a magyar államé, hanem az orosz főváros tulajdona, amelyet térítésmentesen bérelhetett a magyar állam.)

Császyval szemben azonban már nincsen szó hétmilliárd forintos károkozás gyanújáról. A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint azután, hogy a zárt tenderre megérkeztek a pályázatok, azokat a moszkvai magyar nagykövetség továbbította az MNV-nek, ahol azokat Császy vette át. Az értékesítési igazgató a győztes – valójában már korábban fizető – Diamond Air 23,6 millió dolláros ajánlatához azonban "az időközben az ajánlati összeget tartalmazó lap cseréjével meghamisított pályázati ajánlatban feltüntetett 21.3 millió USA dollárt szerepeltette, a márciusban átutalt összegnek megfelelően" – tudatta a közlemény, amely szerint "a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a 21.3 millió USA dollár ajánlattal a Diamond Air társaságot nyilvánította a pályázat nyertesének. A 2010. szeptember 10-én érvényes MNB középárfolyam szerint az eredeti és a meghamisított ajánlat közötti 2.36 millió USA dollár forintösszege 402.6 millió forint volt."

A vitatott moszkvai épület
A nyolcvanas évek stílusában épült irodaház és szálloda már hosszabb ideje üresen áll
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.