Újabb felekezeti összetűzések Észak-Írországban

Újabb felekezeti összetűzésekre került sor pénteken az éjszakába nyúlóan Belfastban a több napja tartó, úgynevezett zászlóvita nyomán.

A tüntetők összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel, akik közül legkevesebb nyolc megsebesült. Három embert őrizetbe vettek. Tüntetéseket tartottak több más északír városban is, összecsapások azonban nem történtek.

Az elmúlt napokban több hasonló összetűzésre került sor Észak-Írországban az Írországgal való egyesülésért küzdő, a tartományban többségben lévő katolikusok és a britbarát protestánsok között. A főváros, Belfast erősen megosztott a két felekezet között.

Az újabb felekezeti zavargásokat néhány nappal ezelőtt egy sajátos "zászlóvita" váltotta ki. A belfasti városi hatóságok ugyanis úgy döntöttek, hogy a brit zászlót a jövőben nem mindennap, csak különleges alkalmakkor tűzik ki. A britbarát protestánsok ezt követően kezdték tiltakozó megmozdulásaikat, összecsapva az egyesülésért küzdő katolikusokkal.

Pénteken egyébként rövid látogatást tett Belfastban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki elítélte az újabb zavargásokat, és az erőszak beszüntetésére szólított fel. Clinton arra intette a szembenálló feleket, hogy a felekezeti feszültségeket békés úton és közösen oldják meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.