Harminc milliárd dollár elsikkasztásával vádolják Hodorkovszkijt

Miközben nyolcéves börtönbüntetésének felét töltötte le, megindult Mihail Hodorkovszkij második büntetőpere is. A Jukosz olajvállalat egykori tulajdonosát további sikkasztással, pénzmosással és részvények jogtalan megszerzésével vádolja az orosz ügyészség, összesen több mint 30 milliárd dollár értékben.

A 46 éves üzletembert a nyilvánosságtól elrejtve a múlt hét végén szállították Moszkvába a szibériai Csitából. Korábban a moszkvai út kérdéses volt, mivel a hatóságok úgy vélték, a büntetését töltő Hodorkovszkij videókonferencia révén is részt vehetne a tárgyaláson. Az ügyvédek ezt elutasították.

Az új per nem volt teljesen váratlan: a 2005-ben meghozott ítélet után az ügyészség jelezte, hogy folytatás várható, igaz, konkrétumokat nem közölt. Bár 2006 végén a krasznokamenszki fegyházból az új ügy kapcsán Csitába szállították Hodorkovszkijt, ügyvédjei csak negyed évvel később értesültek a vád tartalmáról. A Novije Izvesztija lapnak nyilatkozó ügyvéd, Vagyim Kljuvgant szerint az újabb ügyek célja csupán az, hogy az üzletember ne kapjon lehetőséget az idő előtti szabadulásra. (Elméletileg a büntetés felének letelte után mérlegelhető a szabadon bocsátás.)

Az új vádak alapján 1998 és 2004 között a Jukosz olajvállalat tulajdonosa és üzlettársa, Platon Lebegyev 892 milliárd rubel - 2004-es árfolyamon 32 milliárd dollár - értékben sikkasztott el kőolajat, amely a Juganszknyeftyegaz, a Tomszknyefty és a Szamaranyeftyegaz tulajdona volt. Emellett jogtalanul szerezték meg 1998 és 2000 között a 3,6 milliárd rubelt - 1999-es árfolyamon 225 millió dollárt - érő Vosztocsnaja Nyeftyanaja Kompanyija részvényeit is.

Az egykor legnagyobb orosz olajvállalat vagyonát lényegében államosították, java a Rosznyefty állami olajvállalathoz került. Az üzletember ügyvédei úgy vélik, hogy az utóbbi ügy bűncselekmény esetén is elévült volna, ám az érvet a bíróság elutasította. Hodorkovszkij és Lebegyev a vádakat abszurd képtelenségnek minősítette.

Az orosz vezetés hívei szerint Hodorkovszkij 2003 végi letartóztatása a '90-es években jogszerűtlenül meggazdagodott oligarchák uralmának a végét jelentette.

A Kreml ellenzéke viszont úgy látja, hogy nem a jogszerűség, hanem az orosz vezetéssel fenntartott viszony jellege határozta meg, ki ellen indul eljárás. Szerintük a Jukosz és az egykor leggazdagabb orosz üzletember elleni akcióval vette kezdetét az orosz gazdaság állami kontrol alá vonása, amely a gyakorlatban Vlagyimir Putyin államfő - tavaly május óta kormányfő, miután helyére támogatottja, Dmitrij Medvegyev lépett - és a hozzá közeli hatalmi csoportok érdekében valósult meg.

 

 

Mihail Hodorkovszkij, a legnagyobb orosz olajtársaság, a Yukos volt vezérigazgatója a kínai határ közelében elterülő szibériai Csitai területen fekvő Krasznokamenszk börtönében, 2005. november 8.
Mihail Hodorkovszkij, a legnagyobb orosz olajtársaság, a Yukos volt vezérigazgatója a kínai határ közelében elterülő szibériai Csitai területen fekvő Krasznokamenszk börtönében, 2005. november 8.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.