Új adag cunamihulladék tart Észak-Amerika partjaihoz

Tokió úgy számol, 220 ezer tonnányi szemét érkezik áprilistól. A Japán északkeleti partvidékét két éve leromboló cunami mintegy másfél millió tonna hulladékot sodort magával az óceánba.

Áprilistól újabb 220 ezer tonna, a 2011-es japán cunamit követően elsodort hulladék fogja elérni Észak-Amerikai partjait a tokiói környezetvédelmi minisztérium közlése szerint.  Az NHK japán televízió szombaton arról számolt be, hogy a tárca friss, a korábbiaknál részletesebb számítógépes modellezéssel számolta ki a törmelék útját. A szimulációk szerint április negyedikétől fog megérkezni a két évvel ezelőtt elsodort hulladék következő tömege a Csendes-óceán túlsó partjára.

Júniusig 105 ezer, októberig összesen 221 ezer tonna érheti el a parti vizeket. A Japán északkeleti partvidékét 2011. március 11-én leromboló, több tízméteresre dagadó cunami összesen mintegy másfél millió tonna hulladékot sodort magával az óceánba.

A törmelék egy része már korábban elérte Észak-Amerikát, ahol edzőcipők és hajók mellett egy teljes japán úszódokkot is partra sodort a víz. Japán hatmillió dolláros anyagi segítséget nyújtott az Egyesült Államoknak és Kanadának a törmelék eltakarítására.

Ugyanakkor a szigetország korábban 712 millió dollár értékben kapott adományokat amerikai állampolgároktól és szervezetektől a két évvel ezelőtti katasztrófát követően, és az Egyesült Államok hadserege is hathatós segítséget nyújtott Japánnak a természeti csapás utáni helyreállításban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.