Újabb vegyi üzem robbant fel Kínában

Robbanás történt helyi idő szerint szombat este egy kelet-kínai vegyi üzemben, a balesetnek legalább 9 sérültje van - jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség. Esetleges halálos áldozatokról a hírügynökség nem tett említést.
A baleset helyszíne Santung tartomány Tungfu települése volt. A robbanást követően az üzemben tűz keletkezett. A helyszínre több mint egy tucat tűzoltó autót vezényeltek, s a legfrissebb jelentések szerint a késő esti órákra sikerült a tűzoltóknak megfékezniük a lángokat.

Szemtanúk elmondása szerint Ruixing Chemical telephelyén történt detonáció 2-5 kilométeres körzetben megrengette a földet és a közelben lévő épületeket. Úgy tudni az üzem éppen hogy megkezdte a működését, még toboroztak dolgozókat.
A kelet-kínai baleset tíz nappal az után történt, hogy az észak-kínai Tiencsin városban felrobbant egy veszélyes vegyi anyagok tárolásával foglalkozó cég raktára. A robbanássorozat több mint 120 halálos áldozatot követelt. Az áldozatok között csaknem 70 tűzoltó volt.

A kínai államtanács (kormány) az ügyben szigorú és teljes körű nyomozást ígért. A Hszinhua jelentése szerint öt vizsgálócsoportot hoztak létre, amelyek a robbanások okát, a felelősséget és az intézményi hiányosságokat kutatja. A vizsgálatok eredményeit a bizonyítékokkal nyilvánosságra hozzák - áll a kabinet közleményében.

Kínában nem ritkák az ipari, köztük vegyi üzemeket érő balesetek, raktártüzek. A legutóbb csütörtökön jelentették a kelet-kínai Anhuj tartomány Hofej városából, hogy egy raktár leégett, a tűz 700 négyzetméteren pusztított. Az északkeleti Liaoning tartományban alig több mint egy hete egy magánkézben lévő kisebb acélgyárban keletkezett nagy robbanás, amit szivárgás okozott. Július végén az északnyugat-kínai Kanszuban gyulladt ki egy petrokémiai vállalat gyára, 3 ember meghalt, négyen megsérültek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.