Újabb orosz vádak Hodorkovszkij ellen

Ismét vádlottként akarja kihallgatni a különleges ügyekben vizsgálódó orosz nyomozóbizottság Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz olajtársaság jelenleg Svájcban élő volt első emberét.

Az édesapja címére postázott értesítésben péntekre hívták be kihallgatásra az üzletembert az N18/35-03 számú ügyben, amely az RBK orosz üzleti napilap információja szerint a nyugat-szibériai Nyeftyejuganszk város polgármesterének 1998-as meggyilkolásával kapcsolatos nyomozást takarja. Vlagyimir Petuhovot bérgyilkos lőtte le, és halálát kapcsolatba hozták azzal a vitával, amelyet a városban működő Jukosszal folytatott, mert az nem fizetett adót a településnek.

Az ügyben már elítélték a társaság biztonsági szolgálatának volt munkatársát, Alekszej Picsugint és – távollétében – az egyik nagyrészvényest, Leonyid Nyevzlint. A különleges jelentőségű ügyekben illetékes nyomozóbizottság azonban a nyáron újra kinyitotta a nyeftyejuganszki dossziét, mert – mint a Newsru.com moszkvai hírportál írja – olyan információhoz jutott, hogy Hodorkovszkijknak megbízóként köze lehetett a gyilkossághoz.

Az üzletember, aki gazdasági bűncselekmények vádjával, emberi jogvédők szerint azonban inkább politikai okokból több mint tíz évet töltött börtönben, nem kíván együttműködni az ügyben az orosz hatóságokkal. Tíz évet már eljátszott velük – mondta sajtóképviselője, aki bohózatnak minősítette a történteket.

Hodorkovszkij 2013 decemberének végén elnöki kegyelemmel szabadult, amit Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője most azzal magyarázott, hogy Vlagyimir Putyin államfőnek akkor nem álltak rendelkezésére a mostani vádhoz alapot adó értesülések. Hodorkovszkij sajtótitkára, Olga Piispanen viszont úgy véli, az újabb vádak mögött az húzódhat meg, hogy a főnöke által vezetett Nyílt Oroszország szervezet az orosz nyomozóbizottság vezetőjének, Alekszandr Basztrikinnek a spanyolországi orosz alvilághoz kötődő kapcsolatairól tett közzé információt.

Az Interfax hírügynökség úgy tudja, hogy az oroszországi szövetségi körözést már ki is adták Hodorkovszkij ellen, és hamarosan nemzetközi szintre is kiterjesztik azt. A volt Jukosz-vezér ugyanis szabadon bocsátása után nyomban külföldre utazott, azóta is Svájcban él.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.