Újabb tűz ütött ki Csernobilnál

Teljesen eloltották az erdőtüzeket a Csernobil körüli tiltott övezetben, de a közeli erdőkben újabb lángok csaptak fel - közölték ukrán médiaforrások szerdán.

A tiltott övezetben pusztító tüzek oltásában, amelyek még a nap folyamán is 320 hektáron égtek, több mint 300 ember és 51 jármű vett részt, köztük repülőgépek és helikopterek.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök és Zorjan Skirjak, az ukrán rendkívüli helyzetek hivatalának megbízott vezetője már kedden leszögezték, hogy a tüzek nem jelentenek fenyegetést a térség lakosságára, és a háttérsugárzás szintje sem emelkedett, megfelel a normáknak.

Az eredetileg 30 kilométeres sugarú tiltott övezetet – közismertebb nevén a "zónát" – az 1986. április 26-i atomerőmű-katasztrófa következtében szennyeződött területen alakították ki. Az erőmű utolsó, még működő 3. reaktorblokkját 2000-ben állították le.

Az 1986-os robbanás az 1957-es, szintén szovjetunióbeli majaki atomkatasztrófa után a világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-balesete volt. A később a reaktorblokk fölé emelt betonszarkofág fölé jelenleg egy második védőburkolat épül, amely a tervek szerint 2016-ra készül el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.