Újabb szankciókkal bünteti Oroszországot az EU és az USA

Az Európai Unió beváltotta a fenyegetéseit, és szankciókat fogadott el Oroszországgal szemben tiltakozásul a krími népszavazás miatt. 

Ennek jegyében 21 személy ellen beutazási tilalmat vezettek be, és befagyasztják a bakszámláikat. Az érintettek nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az uniós külügyminiszterek ülésének elején közölte, a lehető legkeményebb szankciók bevezetésre van szükség, hogy Oroszország megértse, mennyire komoly a helyzet. A krími népszavazást az uniós diplomaták törvénytelennek minősítették.

A szankciók azokat az oroszokat és ukránokat sújtják majd, akik ezért a helyzetért felelősek – fogalmazott Jeran Asselborn luxemburgi külügyminiszter. A hírek szerint 13 orosz és 8 ukrán állampolgár szerepel a listán, a szankciók hat hónapra szólnak, de meghosszabbíthatók. Az is kiderült, hogy nem a legfőbb politikai vezetőket érintik, hanem a "második kört".

Ez a második lépcsőfok az uniós szankciók körében: az elsőben a vízumkönnyítéseket és az EU-orosz partnerségi tárgyalásokat vették le a napirendről. Harmadik kör, vagyis gazdasági szankciók is várhatóak, ezekről azonban a csütörtöki uniós csúcson az állam és kormányfők egyeznek majd meg.

Eközben Barack Obama amerikai elnök is aláírta a saját szankciós listáját – jelentette a Reuters hírügynökség. Ezen 11 orosz illetve ukrán állampolgár neve olvasható, akiket felelősnek tartanak a Krím annektálásáért.

Beutazási tilalommal sújtják többek között Viktor Janukovics volt ukrán államfőt, Dmitirj Rogozin orosz miniszterelnök-helyettest, és Vlagyimir Putyin két közeli munkatársát, Vladiszlav Surkovot és Szergej Glazijevet.

A listán rajta van Szergej Akszjonov krimi orosz vezető. A válság főszereplője, Vlagyimir Putyin nem szerepel a listán, az amerikaiak érvelése szerint azért nem, mert nagyon szokatlan lenne, ha egy államfőt "tiltólistára" helyeznének.

Rogozin azzal reagált a bejelentésre, hogy az egyszerű orosz állampolgárnak nincs mitől tartani, mert csak az büntethető így, akinek külföldön tartott vagyona van.

Ukrajna is szankciókat készít elő 

Ukrajna beutazási tilalommal és vagyonelkobzással járó szankciók elrendelésére készül magas rangú oroszországi tisztségviselőkkel szemben – közölte hétfőn Pavlo Petrenko ukrán igazságügyi miniszter.

A tárcavezető elmondta, hogy a parlament ülésén felvetett javaslat szerint elsősorban azon tisztségviselőket sújtanák szankciókkal, akik aktív szerepet játszanak az Ukrajna elleni katonai agresszióban.

Olekszandr Turcsinov házelnök utasította a rendvédelmi szerveket, a külügyminisztériumot és a határőrszolgálatot, hogy intézkedjenek a szankciók alá eső orosz politikusok beutazási korlátozásával, illetve tilalmával kapcsolatosan, továbbá vizsgálják meg a gazdasági szankciók elrendelésének kérdését.

Az igazságügyi miniszter konkrétan nem említette meg, kikkel szemben készül Kijev szankciókat bevezetni.
Eközben az ukrán külügyminisztérium konzultációra hazarendelte Volodimir Jelcsenkót, Ukrajna moszkvai nagykövetét. A külügyminisztérium sajtószolgálatának közlése szerint a Krími Autonóm Köztársaság körül kialakult helyzet nemzetközi vonatkozásainak megvitatása érdekében kérették haza a nagykövetet.

Vasárnap a Krímben törvényellenes népszavazást tartottak, amelyen a rendezőbizottság adatai alapján több mint nyolcvanszázalékos részvétel mellett a szavazók csaknem 97 százaléka az autonóm terület Oroszországhoz csatlakozása mellett döntött.
 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.