Robbanások és utcai lövöldözés Brüsszelben

Kommandósok lepték el pénteken kora délután a brüsszeli Schaerbeek városrészt, ahol egy gépfegyveres férfit fogtak el. Szemtanúk az utcai lövödözés mellett robbanásokról is beszámoltak. Összesen három embert vettek őrizetbe pénteken a belga fővárosban, mindegyik akció a meghiúsított párizsi merénylettel van összefüggésben.

Robbanások és lövések hallatszódtak a brüsszeli Schaerbeeek nevű negyedben egy rendőrségi razzia során - jelentette a belga hírügynökség pénteken. A razziára azután került sor, hogy Párizsban elfogtak egy embert, aki feltételezhetően terrorcselekményre készült a francia fővárosban.

A rendőrök elfogták a meglőtt gyanúsítottat
Twitter

A kommandósok pillanatok alatt a helyszínre értek, hermetikusan lezárták a környéket. A gyanúsított éppen egy metróaluljáróból jött ki, amikor tüzet nyitottak rá, majd egy villamosmegállóban, a lábán meglőtték és őrizetbe vették - írja az Independent. Egy robbanószerekkel megrakott táskát is találtak mellette, ezért tűzszerészeket és egy aknakereső robotot is bevetettek.

Robot is segített a tűzszerésznek
Reuters

Arról egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás, hogy mi okozta a robbanásokat, az sem zárható ki, hogy a hatóságok robbantottak fel egy bombát, és ezt hallották a környéken lakók.

Tűzszerész akcióban
Reuters

Nem ez volt az egyetlen rajtaütés pénteken a belga fővárosban, még két embert vettek őrizetbe - mindegyiküket a Franciaországban meghiúsított terrortámadással kapcsolatban.

Az ügy előzménye, hogy a francia titkosszolgálatok csütörtökön előállítottak egy körözött személyt, akiről azt gyanítják, hogy egy terrorista hálózat nevében akart lecsapni Franciaországban. Róla annyit közöltek, hogy francia állampolgár és távollétében már elítélték, amiért Szíriában csatlakozott egy dzsihádista szervezethet.

Pénteken a szövetségi ügyészség emellett arról is beszámolt, hogy a brüsszeli merényletek utáni nyomozás keretében a belga fővárosban péntekre virradóra őrizetbe vett hat ember közül hárman őrizetben maradnak, hármat viszont szabadon engednek.

 

Nem csak Belgiumban és Franciaországban, de Németországban őrizetbe vettek szerdán és csütörtökön egy-egy férfit. A csütörtökön Düsseldorf térségében elfogott Samir E.-t a török-szíriai határvidéken tartóztatták fel tavaly nyáron azzal a gyanúval, hogy csatlakozni akar az Iszlám Államhoz. A szalafista körökben ismert férfit Hollandiába toloncolták vissza és ugyanazon a gépen utazott, mint az egyik brüsszeli robbantó, Khalid el-Bakraoui. A német hatóságok most azt vizsgálták, hogy ismerhették-e egymást.

A szerdán Hessen térségében elfogott férfiról a Der Spiegel úgy tudja, telefonján két sms-t találtak, melyek közül az egyik tartalmazta a Khalid el-Bakraoui nevét, a másik pedig csak a fin (vége) francia szót tartalmazta és csupán három perccel az előtt keletkezett, hogy el-Bakraoui felrobbantotta magát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.